Last van een stijve nek?

Een stijve nek is erg vervelend en belemmert de dagelijkse bezigheden. Meer dan een tiende van de Nederlanders hebben hier dagelijks last van. Nekpijn kan hardnekkig zijn. Met een stijve nek kunt u nauwelijks uw nek draaien of buigen, het voelt zwaar aan en u kunt amper uw nek bewegen. Bij velen straalt het bovendien uit naar hoofd en schouder. Het is daarom ons advies om dit snel te verhelpen om ergere klachten op langere termijn te voorkomen.

Oorzaken van een stijve nek

Een stijve nek heeft meerdere oorzaken. Een verkeerde houding en overbelasting zijn meestal de grote boosdoeners. Enkelen hebben te maken acute klachten die ontstaan door bijvoorbeeld zwaar werk waarbij de spieren overmatig spannen. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van het plafond, waarbij u werkt boven uw macht.

Aan de andere kant zien wij steeds meer patiënten met niet-acute klachten in onze praktijken. De grootste boosdoener is een verkeerde houding. Mensen met een kantoorbaan hebben relatief meer kans op een stijve nek. Meer dan 60% van de mensen op kantoor hebben namelijk geen goede houding. De spieren in de rug en nek houden het namelijk niet de hele dag vol om een rechte houding te bewerkstelligen. Hierdoor komen de spieren meer onder spanning. Na een langere tijd zijn deze spieren vermoeid wat resulteert in een stijve nek.

Ook het gebruik van een mobiele telefoon is een grote boosdoener. Hierdoor kijkt u veel naar beneden wat daardoor veel spanning geeft in de nekspieren.

Stijve nek voorkomen? Lees onderstaande tips.

Maar een paar ergonomische aanpassingen in uw levensstijl en/of werkplek kunt u een stijve nek voorkomen. Denk hierbij aan een ergonomische werkplek en een verbeterde houding. Wij hebben enkele tips voor u verzameld:

  1. Creëer een ergonomische werkplek. Dit geldt zowel op kantoor als bij u thuis. Met name door COVID ’19 wordt thuiswerken meer gebruikelijk. Zorg er op beide plekken voor dat de voeten plat op de grond staan en uw knieën 90 graden en lager dan de heupen staan. Verder is het belangrijk dat uw scherm op ooghoogte staat zodat uw nekspieren meer ontspannen. Bovendien moet ook uw bureaustoel ergonomisch verantwoord zijn. Uw rugleuning moet hierbij vast staan.
  2. Wij adviseren (met name voor mensen die veelal een kantoorbaan hebben) om ieder uur even te bewegen en/of te strekken. Hierdoor haalt u de spanning van de nekspieren weg. Rol bijvoorbeeld uw schouders heen en weer of knijp uw schouderbladen meerdere malen samen.
  3. Let op uw houding tijdens het gebruik van de telefoon. Houdt uw telefoon bijv. op ooghoogte zodat u niet telkens naar beneden kijkt.

Fysiotherapie

Een bezoek aan de fysiotherapeut is geen slecht idee als u met een stijve nek loopt. Wij kunnen u behandelen, begeleiden en adviseren. Daarnaast onderzoeken wij of er bewegingsbeperkingen aanwezig zijn in de nek en schouder. Tijdens een behandeling zullen wij deze beperkingen opheffen, waardoor u beter kunt bewegen. Enkele behandeltechnieken die wij hiervoor toepassen zijn o.a. oefentherapie, mobiliseren, dry needling of triggerpoint therapie.

Heeft u al langere tijd van een stijve nek? Aarzel niet om een afspraak te maken op één van onze locaties. Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar om uw stijve nek te verhelpen.