Tekst
Lettertype

Meer bewegen voor een gezonde leefstijl?

23 mei 2022
Inhoudsopgave Toon

Dat bewegen ontzettend belangrijk is weet je waarschijnlijk al als je deze blog leest. Het helpt namelijk:

  • veel aandoeningen te voorkomen;
  • verbetert je coördinatie en evenwicht;
  • zorgt ervoor dat je minder snel geblesseerd raakt;
  • bevordert de mentale gezondheid;
  • het maakt ook nog eens gelukshormonen aan.

Genoeg redenen om ervoor te gaan, maar vaak is het toch lastig om te beginnen. Misschien helpen deze tips je om de stap (eindelijk) te gaan zetten.

Maak van je gezondheid een prioriteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is maar één iemand verantwoordelijk voor jouw gezondheid en dat ben je zelf. Het is natuurlijk verleidelijk om op de bank te ploffen, maar van bewegen ga je uiteindelijk beter in je vel zitten.

Stel doelen op

Wellicht denk je dan meteen aan kilo’s die je wilt afvallen, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat er wel om dat je een gezonde leefstijl gaat inbouwen en dat je die kan volhouden. Neem dus als doel en frequentie of duur van de activiteit die je wilt gaan doen. Begin klein om je lijf te laten wennen aan de nieuwe belasting.

Er bestaat een richtlijn die de Norm voor Nederlands Gezond Bewegen beschrijft. De richtlijn geeft aan voor volwassenen minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen (denk aan fietsen en wandelen) en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Kom hier al aan? Misschien is het een mooi doel voor je om daar aan te voldoen.

Ken je valkuilen

Er zijn genoeg redenen te verzinnen om niet te gaan bewegen. Bedenk vooraf wat je in zo’n situatie gaat doen. Slecht weer buiten? Kies ervoor om toch gewoon te gaan of doe een (online) binnen workout. Je sportmaatje kan niet? Misschien is er wel iemand anders die zin heeft om mee te gaan. Je werk loopt uit? Voor een keer kan je genoegen nemen met een korter beweegmoment. Raak je je motivatie kwijt? Hou in je achterhoofd waarom bewegen voor jou zo belangrijk is en hou je doelen voor de korte en lange termijn voor ogen.

Maak een afspraak

Geen tijd? Als je alleen gaat bewegen als er tijd over is dan is de kans groot dat het er niet van komt. Maak een weekplanning (en hou je daar ook aan). Laat jezelf ook niet uit het veld slaan als het een week niet gelukt is, maar plan gewoon weer het volgende moment in.

Doe wat je leuk vindt

Als je iets met tegenzin doet hou je het waarschijnlijk niet lang vol. Je kan natuurlijk gaan wandelen of fietsen, maar er zijn nog zoveel andere sporten. Denk eens aan dansles (met je partner), boksen, schaatsen, tennis of zwemmen met je kinderen. Kijk eens wat het aanbod is in de buurt en neem de tijd om er achter te komen wat bij je past. Ook online op youtube is van alles te vinden van een workout van een paar minuten tot pilates of yoga.

Vind een buddy

Je buurvrouw, vriend of collega. Samen bewegen is gewoon leuker. Het helpt als je moeite hebt om jezelf te motiveren en is een goede stok achter de deur. Extra credits voor jezelf als je maatje een keer niet kan en jij toch bent gegaan!