Teamfysio ADO Den Haag Vrouwen 1

Op dinsdagochtend wordt er al vroeg geappt. Voor 12 uur ’s middags moet het duidelijk zijn wie er wel en wie er niet (volledig) mee kan trainen. Vaak gaat dit tegelijkertijd met patiënten behandelen in de praktijk. Speelsters sturen appjes met vragen en ook de staf heeft zo nu en dan een vraag over speelsters. Dit kan zijn over de inzetbaarheid maar ook over eventuele aangepaste trainingen of extra persoonlijke aandachtspunten.

De dag gaat verder. Ook de patiënten in de praktijk worden behandeld en dossiers worden afgemaakt. Onderweg naar huis nog even langs de supermarkt, iets halen voor de lunch en alvast de boodschappen voor het avondeten inslaan. Thuis aangekomen even zitten met koffie en een broodje, nog wat huishoudelijke taken, koken en door naar voetbalvereniging Scheveningen om de vrouwen van ADO Den Haag te begeleiden. De meiden die in de ochtend hebben laten weten dat ze behandeld moeten worden, worden behandeld. Een paar enkels worden getapet, kuiten gedetoniseerd (spierspanning doen verminderen) en de warming-up wordt uitgezet.

 

De training begint

Startend met de warming-up, soms gegeven door de fysio en soms door de trainer zelf. Sommige meiden doen apart een warming-up vanwege een blessure. Deze meiden worden tijdens de training apart begeleid in hun herstel. Verschillende oefeningen, gericht op de (revalidatie)fase waar ze momenteel in zijn geschaald, worden toegepast. Oefeningen in de speedladder, start- en sprintsnelheid, kracht en stabiliteit. Alles passeert de revue voordat de speelsters weer aan mogen sluiten bij de groep. Eenmaal bij de groep, wordt ook dit langzaam opgebouwd met uiteindelijk het doel om weer wedstrijdminuten te spelen en wedstrijdfit te worden.

Zo wordt er gedurende de week naar de wedstrijd toegewerkt. De technische staf en medische staf werkt samen om meiden zo fit mogelijk de wedstrijd te laten spelen, maar ook om er zo fit mogelijk weer uit te komen.

De trainingen maken de wedstrijden het leukst. Dit houdt in dat als tijdens de training alles goed in elkaar valt, de wedstrijd vaak ook het beste is. De (gezonde) spanning begint al onderweg naar het stadion. De teambespreking is geweest, de tegenstander arriveert, speelsters zijn behandeld en klaar om het veld op te gaan voor de warming-up. Hierna nog even naar binnen, wedstrijdtenue aan en kort nog wat woorden (de puntjes op de spreekwoordelijke “i”) van de trainer.

Het is 19:30; het fluitsignaal van de scheidsrechter, dat aangeeft dat de wedstrijd van start is gegaan. Duimen dat de 3 punten in Den Haag blijven en vooral dat de meiden heelhuids uit de strijd komen.