Verzwikking van de enkel

Een verzwikking van de enkel is helaas iets waar veel mensen mee te maken hebben gehad. Met name bij sporters komt dit vaak voor. Echter kan een verzwikking ook voorkomen bij niet sporters. Denk hierbij aan een misstap tijdens het wandelen.

Bij een verzwikking kan de enkel dubbelklappen, waardoor de enkelbanden kunnen zijn opgerekt of (in)gescheurd. Daarnaast kan de enkel blauw worden, dik en pijnlijk aanvoelen. De enkel kan op 2 verschillende manieren worden verzwikt, namelijk naar binnen en naar buiten. Het naar binnen zwikken van de voet, ook wel een inversietrauma genoemd, is de meest voorkomende verzwikking. Bij een inversietrauma kunnen de enkelbanden aan de buitenkant worden opgerekt of scheuren.  Het naar buiten zwikken van de voet, ook wel eversietrauma genoemd, komt veel minder vaak voor. Bij een eversietrauma kunnen de enkelbanden aan de binnenkant worden opgerekt of scheuren.

Bij het verzwikken van de enkel, kan ook een klapvoet ontstaan.

enkel verzwikking

Wat kan ik zelf doen wanneer ik door mijn enkel ga?

Allereerst is het in de eerste week belangrijk om de enkel rust te geven om te kunnen herstellen. Daarnaast kunnen ijs, compressie en elevatie helpen om de pijn en het vocht in de enkel te verminderen. In deze blog lees je meer over het toepassen van koude of warmte therapie. Wel is het belangrijk om de enkel te blijven bewegen om de stijfheid te verminderen. Indien je niet op de voet kunt steunen kan het gebruik van krukken helpen. Als er na een week nog niet op de voet gesteund kan worden kan het verstandig zijn om een foto te laten maken in het ziekenhuis. In sommige gevallen kan er een breuk ontstaan wanneer je door de enkel gaat.

Als je twijfelt wat je zelf kan doen aan je herstel kun je voor fysiotherapie in Den Haag en omstreken terecht bij een van onze specialisten.

 

Hoe ziet de herstelperiode na een verzwikking eruit?

Het herstel na een verzwikking varieert van een aantal dagen tot een aantal maanden. Indien er een verzwikking heeft plaatsgevonden zonder dat er enige schade is kunnen de klachten na een aantal dagen al verdwijnen. Indien er sprake is van veel schade kan het herstel enige maanden duren. Het herstel na een verzwikking kan wel worden verdeeld in een aantal fases.

In de eerste fase is het belangrijk om de enkel zoveel mogelijk rust te geven totdat de enkel niet meer warm, dik, pijnlijk en blauw is.

In de tweede fase kan de belasting rustig worden vergroot binnen de pijngrens. Ook kan er worden gestart met wat oefeningen om de kracht en stabiliteit van de enkel te vergroten.

In de fase daarna kan er worden gestart met wat sportgerichte oefeningen indien dit van toepassing is. Indien dit ook pijnvrij gaat kan de patiënt rustig verder de belasting opvoeren tot hij/zij weer alles kan. Het gebruik van tape of een brace kan hierbij helpen. Wel is het belangrijk om het gebruik van tape of een brace geleidelijk af te bouwen en te blijven trainen om de enkel aan te sterken.

 

Hoe kan ik een enkel verzwikking voorkomen?

 

  1. Train de balans. Een goede oefening hiervoor is om op 1 been de tanden te poetsen. Wissel dit om een aantal seconden om, niet te snel, hou het uitdagend.
  2. Train de kracht van de onderbenen. Een goede oefening hiervoor is het op de tenen staan op een randje en gecontroleerd de hielen laten zakken. Herhaal dit een aantal keer elke dag. Deze oefening kan op twee of op één been worden gedaan.
  3. Draag goede schoenen. Tijdens het (hard)lopen of sporten zijn goede schoenen erg belangrijk. Deze schoenen zorgen voor goede steun tijdens het bewegen.
  4. Zorg voor een goede opbouw in je training. Indien je tijdens je training geen goede opbouw hebt is de kans op blessures groter. Dit geldt ook voor een verzwikking.
  5. Beperk het gebruik van tape of een brace tijdens sporten. Door het gebruik van tape of een brace voelt de enkel stabieler, maar de enkel wordt hierdoor niet sterker.