Wat is schouderinstabiliteit? Bij schouderinstabiliteit kan de kop van de schouder niet goed bewegen in de kom van de schouder. Van alle gewrichten is de schouder het meest beweeglijke. Zowel het schouderkapsel als de ligamenten verschaffen onvoldoende ondersteuning aan de schouder om een optimale functie te hebben. De schouder is sterk afhankelijk van de spierfunctie om alle bewegingen te kunnen maken.
De schouder bestaat uit 3 delen: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Deze delen worden aan elkaar verbonden door ligamenten en het gewrichtskapsel. Daarnaast wordt het schoudergewricht aangestuurd door verschillende spieren. De belangrijkste spieren worden de rotator cuff spieren genoemd. De rotatorcuff bestaat uit de supraspinatus, de infraspinatus, de teres minor en de subscapularis. De vele structuren van het schoudergewricht zorgen ervoor dat er verschillende vormen van instabiliteit kunnen ontstaan.
TUBS staat voor instabiliteit van de schouder ten gevolge van een schouderdislocatie, waarbij de schouderkop naar voren uit de kom gaat. Hierbij kunnen verschillende structuren aangedaan zijn, waaronder de biceps en andere spieren die stabiliteit in de schouder geven.
AMBRI ontwikkelt zich bij laxiteit van de ligamenten. Deze vorm van instabiliteit gaat zelden gepaard met schade van structuren. Door de laxiteit van de ligamenten zijn patiënten beperkt in het gecontroleerd bewegen van de arm.
AIOS komt met name voor bij bovenhandse sporters of patiënten die veel bovenhands moeten werken. Door herhaaldelijke bewegingen ontstaat er minimale schade van structuren van het schouderkapsel. Deze schade kan gepaard gaan met schade aan andere structuren van het schoudergewricht.
Wilt u schouderinstabiliteit laten behandelen? Het hoofddoel van het behandelplan voor schouderinstabiliteit bestaat uit het optimaliseren van de spieren die stabiliteit geven aan het schoudergewricht. Bij patiënten zijn deze spieren vaak niet alleen te zwak, maar worden de spieren ook niet voldoende geactiveerd.
SAPS is een veelvoorkomende klacht binnen de fysiotherapie, bij meer van de helft van de patiënten met schouderpijn is er sprake van SAPS-klachten. De pijn ligt meestal in een pees, het schouderkapsel of de slijmbeurs tussen de schouderkop en het dak van de schouder.
Een grotere mate van beperkingen en een langere duur van klachten kunnen zorgen voor een vertraagd herstel. Verder speelt de mate van pijn, een leeftijd tussen de 45 en 54 jaar, werkhoudingen en werkdruk ook een rol in vertraagd herstel.
SAPS-klachten zijn goed te behandelen met fysiotherapie. Bij 75% van de patiënten blijkt alleen fysiotherapie voldoende resultaat te geven. Binnen onze praktijk hebben wij verschillende specialisten op het gebied van schouderklachten. Neem gerust contact op met één van onze schouderspecialisten.
Last van schouderinstabiliteit en wilt u dit laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? Wij hebben meerdere praktijken in Den Haag met ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeuten.