Tekst
Lettertype

Hamstring letsel

Wat is hamstring letsel?

Wat is hamstring letsel? Aan de achterzijde van het bovenbeen bevinden zich de hamstrings. Die spiergroep bestaat uit drie spieren. Deze verbinden de zitbeenknobbel en het onderbeen met elkaar. Hierdoor is de voornaamste functie van de hamstring het strekken van de heup. Zo kunnen wij onze rechtop staan zonder voorover te vallen. Daarnaast zorgen de hamstrings voor buiging van de knie. We spreken van hamstring letsel op het moment dat er schade en/of pijn aan de spiergroep ontstaat. Daarbij kent spierletsel de volgende gradaties:

  • Graad 1: er is sprake van een verrekking van de spier met enkele gescheurde spiervezels.
  • Graad 2: er is sprake van gescheurd spierweefsel.
  • Graad 3: er is sprake van een volledige afgescheurde spier. Een operatie is hierbij noodzakelijk.

Wat zijn de oorzaken van hamstring letsel?

Hamstring letsel kan op twee manier ontstaan: acuut of chronisch. Letsel ontstaat vaak op de spier-peesovergang. Hier gaat het stugge peesweefsel over in het veel zachtere spierweefsel.

Acuut hamstringletsel ontstaat meestal tijdens explosieve bewegingen. Voorbeelden hiervan zijn aanzetten voor een sprint, sprinten of juist afremmen. Het meest herkenbare voorbeeld is de voetballer die zijn sprint moet staken en naar de achterkant van zijn bovenbeen grijpt. Daarnaast kan dit soort letsel ook ontstaan tijdens springen en trappende bewegingen.

Chronisch hamstring letsel ontstaat veel geleidelijker waarna de pijn verergert. Deze vorm van hamstring letsel ontstaat juist tijdens langdurige belasting. Doordat er bijvoorbeeld te weinig rustmomenten zijn raakt de spier overbelast. Denk hierbij vooral aan activiteiten als hardlopen.

Wat zijn de symptomen bij hamstring letsel?

  • Acute scherpe pijn aan de achterzijde van het bovenbeen
  • Pijn tijdens het buigen van de knie (tegen weerstand)
  • Pijn tijdens het rekken van de spier
  • Pijn tijdens druk op de spier
  • Pijn en/of moeite tijdens het lopen/wandelen
  • Krachtverlies van de spier
  • Verkrampt gevoel in de spier

Behandeling bij een fysiotherapeut

Wilt u hamstring letsel laten behandelen? De behandeling hiervan is afhankelijk van het ontstaan en de ernst van de blessure. Elke revalidatie zal zich in ieder geval richten op het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. De revalidatie zal in de beginfase doorgaans bestaan uit relatieve rust. Hierdoor heeft de spier de tijd om te herstellen en indien nodig nieuw weefsel aan te maken. Daarna zal de belasting op de spier stapsgewijs worden opgevoerd totdat deze weer op maximale kracht is. Uiteindelijk zal de revalidatie zich richten op het hervatten van de sportactiviteiten.

Wat betreft de duur van de behandeling geldt ook dat deze afhankelijk is van het ontstaansmoment en de ernst van de blessure. Waar het herstel van een hamstring letsel graad 1 doorgaans 4-6 weken in beslag neemt, zal de revalidatie na een operatie van dit soort letsel graad 3 veel langer in beslag nemen. Afhankelijk van het uiteindelijke behandeldoel kan dit wel 6-9 maanden duren.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.