Wat is myositis ossificans? Een spierkneuzing is bijna altijd de reden van het ontstaan van deze aandoening. Als gevolg van een spierkneuzing ontstaat er een bloeduitstorting op de getroffen locatie. Hierop reageert het lichaam met een ontstekingsreactie (in de spier heet dit myositis). Het lichaam heeft een ontstekingsreactie nodig om het weefsel te laten herstellen. Dat natuurlijke proces gaat vaak gepaard met de volgende symptomen: pijn, zwelling, warmte en roodheid. In de meeste gevallen zijn deze klachten binnen een aantal weken weer voorbij en kunnen alle activiteiten weer worden hervat. In sommige gevallen ontstaat er echter kalkafzetting op de locatie van de contusie. Het kalk vormt uiteindelijk een stukje bot. Dat wordt ossificatie genoemd. Myositis ossificans is ongeveer drie weken na het traumamoment waarneembaar op een röntgenfoto. Na ongeveer 6-7 weken stopt de botvorming.
Een spierkneuzing wordt opgelopen door een krachtig contactmoment. Voorbeelden zijn een trap tegen iemands been, een bal die hard tegen het lichaam komt of een val. Daarom komen spierkneuzingen vooral voor bij contactsporten zoals voetbal, judo en rugby. In principe kan dit worden opgelopen in elke spier van het menselijk lichaam, maar het komt het meeste voor in de bovenbenen. Daarvoor geldt dat in 9% tot 20% van de gevallen myositis ossificans ontstaat.
Vooralsnog is er niet bekend waarom er na een spierkneuzing in sommige gevallen myositis ossificans ontstaat. Er is wel bekend dat de kans op het ontstaan van deze aandoening groeit bij ernstige spierkneuzingen of wanneer er een forse beperking in de beweeglijkheid van het gewricht is. Daarnaast kunnen massage en het toepassen van warmte direct na het trauma de kans op de botvorming vergroten.
Wilt u myositis ossificans laten behandelen? Lees deze alinea dan even goed door. Het proces van deze aandoening is nagenoeg niet te beïnvloeden. Het lichaam herstelt de klacht zelf, maar dit kan wel lang duren. Ongeveer 6-8 weken na het traumamoment start het herstel en dit kan uiteindelijk wel een jaar in beslag nemen. Het beleid is rust en geduld en belasten onder de pijngrens. Dat maakt dat kracht- en mobiliteitsoefeningen binnen de pijngrens wel mogelijk zijn. Er bestaat een kans dat er uiteindelijk botweefsel in de spier achterblijft, vaak leidt dit niet tot klachten maar bij lang aanhoudende klachten kan dit operatief verwijderd worden.
Wilt u Myositis ossificans laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? Wij hebben meerdere fysiopraktijken in Den Haag.