Tekst
Lettertype

Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

Wat is bekkeninstabiliteit? Het bekken bestaat uit drie botdelen: het heiligbeen en aan weerszijden de zogeheten darmbeenderen. Deze botdelen vormen samen het ringvormige bekken. Waar deze botstukken samen komen, vormen ze een gewricht. Deze gewrichten worden bij elkaar gehouden door sterke gewrichtsbanden en kapsels. Bij bekkeninstabiliteit is er sprake van een te grote beweeglijkheid van het bekken. De pijnklachten die samen kunnen gaan met bekkenstabiliteit nemen vaak toe bij vermoeidheid of bij specifieke bewegingen, vooral schokkende bewegingen kunnen de pijn provoceren en er is vaak sprake van ‘startpijn’ bij het opstaan ed. De pijn kan op de volgende plaatsen worden gevoeld:

  • Op of rond het schaambeen
  • In de liezen en de onderbuik
  • Ter hoogte van de onderrug, met mogelijk uitstraling naar de bil(len)
  • Rond het stuitje
  • Rond de heupen
  • Aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen

Wat zijn de oorzaken van bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit komt veel voor tijdens of na de zwangerschap. Normaal gesproken wordt het bekken bijeen gehouden door sterke gewrichtsbanden. Echter zorgen hormonen er tijdens de zwangerschap voor dat de gewrichten en gewrichtsbanden van het bekken soepeler en rekbaarder worden. Deze versoepeling is noodzakelijk voor de bevalling, zodat er in het bekken genoeg ruimte wordt gecreëerd voor de baby om naar buiten te kunnen komen. Doordat de banden soepeler worden, ontstaat er als het ware meer ‘ruimte’ tussen de gewrichten (vormsluiting) en moeten de spieren rondom het bekken meer kracht leveren om dit op te vangen (krachtsluiting). Hormonale verandering is echter niet de enige oorzaak van bekkenklachten als je je bedenkt dat alle vrouwen deze verandering doormaakt en ongeveer de helft daarvan symptomen heeft.

Als de krachtsluiting onvoldoende en asymmetrisch ingezet op het bekken schiet de krachtsluiting te kort om de door zwangerschap verminderde vormsluiting op te vangen. Bij passieve langdurige houdingen kunnen de gewrichtsvlakken lichtjes in een ‘vreemde’ positie ten opzichte van elkaar verschuiven. Vrouwen met bekkenpijn ervaren deze niet herkende bekkenpositie als pijnklachten en verliezen tijdelijk de coördinatie van de bekkenbewegingen.

Wanneer de spieren niet voldoende symmetrisch kracht kunnen leveren en er niet voldoende kracht uit de keten gehaald wordt  kan dit voor een instabiel gevoel en pijnklachten rondom het bekken zorgen.

Wat is de behandeling?

Heeft u last van bekkeninstabiliteit en wilt u dit laten behandelen? Lees deze alinea dan goed door. Bij bekkeninstabiliteit zal de u merken dat bepaalde activiteiten in het algemeen dagelijks leven een stuk moeizamer gaan en de pijn provoceren. Tijdens de fysiotherapeutische behandeling zal de fysiotherapeut samen met u bespreken welke activiteiten de pijn provoceren en kijken of er aanpassingen in uw dagelijks functioneren mogelijk zijn, om deze activiteiten beter en zonder te veel pijnklachten uit te voeren. De fysiotherapeut zal u voornamelijk adviezen geven over uw houdings- en bewegingsgedrag en kijken hoe u het beste om kunt gaan met de instabiliteits- en bekkenpijnklachten. Een balans zoeken tussen uw belasting en belastbaarheid is daarbij een belangrijke component binnen de behandelingen. Misschien zal u al merken dat wandelen meestal wel goed mogelijk is. Doordat de spieren nu actief worden en de gewrichtsbanden niet alleen de stabiliteit van het bekken hoeven te waarborgen, worden de banden ontlast. Dit gaat gepaard met minder pijn. De fysiotherapeut zal u dan ook adviseren voldoende af te wisselen van houding en voldoende (gedoseerd) te wandelen.

Daarnaast kunnen we de symmetrie in het bekken terugkrijgen door een combinatie van behandeling en oefening volgens de methode Rὃst. Dit willen we waarborgen door u te leren bewegingen goed in te zetten zodat er minder gevraagd wordt van het bekken.

Herkent u deze klachten en wilt u graag de pijnlijke ongemakken van uw bekkeninstabiliteit verminderen en weten hoe u er het beste mee om kunt gaan? Maak dan een afspraak met een fysiotherapeut van B&B Healthcare. De fysiotherapeut zal in samenspraak met u een behandelplan opstellen dat past bij uw persoonlijke wensen en doelen en gericht op zo spoedig mogelijk vermindering van uw klachten.