Tekst
Lettertype

Jumpers knee

Wat is een Jumpers knee?

Wat is een jumpers knee? Bij een jumpers knee kan je pijnklachten ervaren onder de knieschijf. Hier loopt een pees van je knieschijf naar je scheen been. De klachten treden voornamelijk op bij springen, hardlopen en traplopen. Het kan ook zijn dat je bij de start van een activiteit klachten ervaart en als je ‘warm’ bent dat deze klachten minder of weg zijn. Na afloop van de activiteit komt de klacht vaak terug. In de loop van de tijd nemen deze klachten toe en zal je de klachten langer en intensiever ervaren.

Wat zijn de oorzaken van een Jumpers knee?

Door overbelasting van de knie ontstaan er minuscule scheurtjes in de knieschijfpees. Door voortdurende belasting lukt het onvoldoende om deze scheurtjes zelf te laten herstellen. Hierdoor ontstaat er irritatie van het peesweefsel, wat uiteindelijk leidt tot een verminderde peeskwaliteit. Dit veroorzaakt pijn bij aanvang van het sporten of na afloop daarvan.

Risico factoren jumpers knee

  • Stand van de benen en beenlengteverschil: verminderde belasting van de kniepees
  • Platvoeten: Het onderbeen zakt naar binnen en wordt de stand van de knie beïnvloed
  • Spierzwakte bovenbeenspieren: Door weinig kracht van de spieren van de bovenbeen neigt de knie naar binnen en wordt de kniepees anders belast waardoor de overbelasting plaats vind
  • Spierverkorting: spier verkortingen van het bovenbeen, zal de krachten op de knieschijf meer aan de buiterzijde plaats vinden waardoor er een overbelasting plaatsvindt
  • Overgewicht: toenamen van belasting van het knie pees
  • Overbelasting: onzorgvuldig opbouw van training en wedstrijden.
  • Schoeisel: schoen met een verminderde demping of veel spelen en trainen op harde ondergrond.

Behandeling fysiotherapeut bij een Jumpers knee klachten

Wilt u een jumpers knee laten behandelen? Lees deze alinea dan goed door. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting (te veel, te snel en te intensief). De sport zal op een rustige mate moeten worden opgebouwd waarnaar er goed naar je lichaam moet worden geluisterd. Over het algemeen begin je eerst met de omvang opbouwen waarna je langzaam steeds intensiever gaat bewegen.
Soms zal een alternatieve training worden bedacht om je uithoudingsvermogen op niveau te houden. Nemen de klachten hierdoor af dan zal je in combinatie met oefentherapie de sport langzaamaan hervatten.

Oefentherapie zal leiden tot een verbetering van kracht, stabiliteit en spierlengte van bovenbeen en heup spieren. Met deze maatregelen kan de belasting rustig worden opgebouwd en ook gewerkt worden aan een stukje preventie van de klachten.

Ook de sportschoenen zijn een belangrijk onderdeel van je materiaal bij de sport. Deze moeten voldoende demping en ondersteuning bieden aan je voeten en daardoor aan je knieën. Eventueel advies opvragen bij een sportzaak die hierin is gespecialiseerd heeft een toegevoegde waarde (xcelsior.nl). Soms zal het lichaam meer ondersteuning nodig hebben en zal de sportschoenen worden combineert met zooltjes.

Neem voor vragen gerust contact of maak hier direct uw afspraak.