Wat is een enkelfractuur? Een breuk in het enkelgewricht wordt ook wel een enkelfractuur genoemd. In de enkel komen het scheenbeen, kuitbeen en de botdelen in de voet voor. De botdelen aan de buiten- en binnenzijde van de enkel zijn de uiteinden van het scheenbeen en kuitbeen. Deze vormen een enkelvork wat ook wel het bovenste en onderste spronggewricht wordt genoemd. Het bovenste spronggewricht heeft als functie het buigen en strekken van de voet. Het onderste sprong gewricht heeft als functie het naar binnen en buiten kantelen van de voet.
Wanneer u een breuk in het enkelgewricht heeft is het aannemelijk dat u gips of misschien zelfs een operatie heeft ondergaan. Het is verstandig om hierna zo snel mogelijk met fysiotherapie te starten om zo snel en goed mogelijk te herstellen.
Er zijn jaarlijks ongeveer 30.000 mensen in Nederland die hun enkel breken. Er zijn verschillende mensen die meer risico lopen op een enkelbreuk. De mensen met een hoog risico zijn: sporters waar veel schokken en verdraaiingen plaatsvinden, maar bijvoorbeeld ook mensen met botontkalking. Deze patiëntengroep loopt dit op bij een val of een ongeluk. Een enkelfractuur kan op meerdere plekken in het gewricht voorkomen, maar het meest voorkomende is aan de buitenzijde van de enkel. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor een enkelbreuk, vaak komt het door een verzwikking, een val of een trauma tijdens sporten bijvoorbeeld.
Wilt u een enkelfractuur laten behandelen? Nadat uw enkel uit het gips is of wanneer u van de arts na een operatie mag gaan bewegen komt u bij de fysiotherapeut. De behandeling zal gericht zijn op het optimaal herstellen van de functie van de enkel. Behandelingen zullen bestaan uit het optimaliseren van de beweeglijkheid van het gewricht, spierkracht, balans en coördinatie. U zult samen met de fysiotherapeut door middel van oefeningen, looptechnieken en mobilisaties werken aan de opgestelde doelen om terugkeer in het dagelijks leven, uw werk en sport te realiseren.
Neem bij vragen gerust contact op of maak hier direct een afspraak.