Wat is enkel artrose? Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het menselijk lichaam. Dus ook in de gewrichten van de enkel. Artrose betreft een vorm van reuma waarbij het laagje kraakbeen, wat zich aan het uiteinde van de botten bevindt, beschadigd is. De functie van dit kraakbeen is dat dit normaal gesproken de gewrichten beschermt en ervoor zorgt dat de gewrichten soepel en dus pijnloos kunnen bewegen.
De kwaliteit van het kraakbeen gaat bij artrose achteruit en wordt brokkelig, zachter en dunner. Dit heeft als gevolg dat de botten tijdens een beweging tegen elkaar bewegen. Dit kan zorgen voor pijn tijdens het belasten van het gewricht. Omdat kraakbeen geen zenuwen bevat, komt de pijn die ervaren wordt vanuit de fysiologische en anatomische veranderingen in het gewricht. Artrose komt het meest voor vanaf het 40e levensjaar.
Afspraak inplannen Bel ons 085 301 15 05De meest voorkomende oorzaak van enkel artrose is net zoals bij de andere vormen van artrose, het ouder worden. Naarmate we ouder worden is het slijten van kraakbeenweefsel iets wat bij iedereen gebeurt. Wanneer we ouder worden gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en er breken cellen af. Echter kunnen er ook andere factoren, zoals: botbreuken, een standsafwijking/afwijkende voetfunctie, overgewicht, geslacht, erfelijkheid etc. Een voorbeeld hiervan is dat artrose 2 tot 3 keer vaker bij vrouwen voorkomt, dan bij mannen.
De meest voorkomende symptomen van enkelartrose zijn:
Enkel artrose laten behandelen? Zelf kunt u het beste rekening houden met de belasting van uw enkel en stevige schoenen dragen. In het geval van overgewicht kan gewichtsverlies voor een vermindering van pijn zorgen.
Vaak wordt er bij artrose in de enkel niet geopereerd. Het enkelgewricht vervangen is ook een mogelijkheid. Een nieuwe enkel laten plaatsen is vaak wat minder handig/succesvol. Artrose is helaas niet te verhelpen, maar fysiotherapie kan pijn verlichtend werken en de ontwikkeling van de artrose vertragen.
Eerst zal er een intake plaatsvinden, zodat de fysiotherapeut uw klachten en doelen in beeld kan brengen. Vervolgens doet de fysiotherapeut onderzoek en aan de hand daarvan wordt er gekeken naar een gepaste behandeling. Ons team van experts maakt bij de behandeling van artrose vaak gebruik van oefentherapie, om het enkelgewricht zo mobiel mogelijk te houden.