Tekst
Lettertype

Fasciitis plantaris

Wat is fasciitis plantaris?

Wat is fasciitis plantaris? Onder de voetzool bevindt zich een peesblad, de fascia plantaris, die voor ondersteuning van de voet zorgt. Als het peesblad gaat ontsteken noemen we dit een fasciitis plantaris.

Fasciitis plantaris is een overbelastings klacht, aan de onderzijde van de hiel, die veel voorkomt bij zowel sporters, als in het algemeen dagelijks leven. In de volksmond worden deze klachten ook wel hielspoor genoemd. Echter is de locatie van de pijn hetzelfde, maar een hielspoor is niet hetzelfde als een fasciitis plantaris. Het verschil zit in de aangedane structuren.

Voor een juiste diagnose kan de fysiotherapeut een echografisch onderzoek uitvoeren en hierdoor toepassend behandelbeleid maken.
De klachten zijn voornamelijk aanwezig met lang lopen en lang staan. In de ochtend kan er opstartpijn en stijfheid aanwezig zijn. Deze klachten kunnen ook verschijnen na bijvoorbeeld lang zitten, waarna u weer gaat bewegen.

Wat zijn de oorzaken van een fasciitis plantaris?

Er zijn verschillende risico factoren bij fasciitis plantaris.  Zoals eerder benoemd is overbelasting een veel voorkomende oorzaak. De andere oorzaken kunnen een verkorting van bepaalde musculatuur in de regio zijn, stand afwijkingen van het voet, gewichtstoename, ouderen, schoenen, maar ook een val op de hiel kan dit veroorzaken. Een combinatie van bovenstaande factoren is ook mogelijk.

Behandeling fysiotherapeut bij Fasciitis plantaris

Wilt u fasciitis plantaris laten behandelen? Bij het bepalen van het behandelplan bij een fasciitis plantaris is het belangrijk om de specifieke oorzaak van de klacht te achterhalen. Dit gebeurt door middel van een anamnese en het lichamelijk onderzoek. Daarbij is een echografisch onderzoek noodzakelijk om te kijken of de klachten worden veroorzaakt door een fasciitis plantatis.

Neem bij vragen gerust contact op of maak hier direct een afspraak.

Indien de klachten zijn ontstaan door overbelasting, is het belangrijk om deze belasting zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit bereiken we door advies omtrent het gebruik van de voet en het optimaliseren van de belastbaarheid van de spieren. Dit wordt bereikt middels oefentherapie.

Aangezien een standsafwijking een risico factor is kan het verstandig zijn om dit te laten beoordelen door uw fysiotherapeut en later door de podoloog. De podoloog kan hierop een aangepast zooltje maken om deze voetstand iets te corrigeren. Deze verbetering qua stand levert op, dat er minder overmatige trekkracht op de pees komt.

Als er een echografisch onderzoek heeft plaats gevonden, dan kan de fysiotherapeut van daaruit adviseren of u shockwave therapie of percutane electrolyse therapie (EPTE/PNE) kunt toepassen in het revalidatie process. Bij shockwave therapie wordt er een  apparaat op de pijnlijke plek geplaatst en dient deze schokken toe. De frequentie van de schokken zal het weefsel een prikkel geven, zodat het natuurlijk herstel weer geprikkeld word.  EPTE/PNE wordt vaak gebruik bij chronische peesklachten, waarbij er onder echobegeleiding een dunne naald in de aangedane structuur wordt geplaatst. Hierdoor kan precies de juiste locatie aangeprikt kan worden. Dit zorgt weer voor herstel op het aangedane structuur. Bij beide vormen dient er ook effectieve oefentherapie te worden toegepast om het kwaliteit van het weefsel te bevorderen.