Tekst
Lettertype

Gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband wat nu?

Een gescheurde kruisband is een ernstige blessure, die helaas te vaak voorkomt. Maar wat moet u doen als u een gescheurde kruisband hebt en hoe ziet het traject eruit? In deze blog zullen wij de meest gestelde vragen hierover beantwoorden.

Wat is een gescheurde kruisband?

Wat is een gescheurde kruisband? In het kniegewricht bevinden zich twee kruisbanden die een grote functie hebben voor de stabiliteit van het kniegewricht, waarbij de voorste kruisband de functie heeft om een voorwaartse beweging van het scheenbeen te remmen. De achterste kruisband heeft de omgekeerde functie en zorgt ervoor dat het onderbeen naar achteren geremd wordt. Daarnaast hebben de kruisbanden een functie in het remmen van een draaibeweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.

Als u in het kniegewricht een gescheurde kruisband hebt, mist u dus stabiliteit van het onderbeen dat te ver naar voren of naar achteren kan bewegen. Hierdoor is het dus mogelijk dat u door uw knie kunt zakken. Sommige mensen kunnen echter ook zonder voorste- of achterste kruisband prima functioneren. Dit komt met name door een goede controle van de overige structuren, zoals spieren die ook stabiliteit aan het kniegewricht geven.

Hoe heb ik de  gescheurde kruisband opgelopen?

De oorzaak van een gescheurde kruisband is meestal een snelle beweging, waarbij de knie naar binnen zakt. Dit gaat meestal gepaard met een moment dat u iets hoort scheuren of knappen binnen de knie. Dit moment kan pijnlijk zijn en binnen een aantal uren zal de knie vollopen met vocht.

Ik denk dat ik een gescheurde kruisband heb en wat nu?

Belangrijk is om na het trauma moment een afspraak te maken met de specialist. Veel patiënten komen eerst bij een fysiotherapeut, die vervolgens een aantal testen zal uitvoeren. Dit in combinatie met de ontstaanswijze is een aanleiding om een afspraak te gaan maken bij de orthopeed. Het is wel belangrijk om een orthopeed te kiezen die veel ervaring heeft met kruisband operaties. Eenmaal bij de orthopeed zal er een MRI scan volgen die zal bepalen of er sprake is van een gescheurde kruisband.

Wel of niet opereren van een gescheurde kruisband

Bij iets meer dan de helft van de gescheurde kruisbanden volgt er een kruisband operatie. Echter is er dus een deel wat zonder operatie kan. Er zijn verschillende factoren die meespelen voor deze keuze. In de meeste gevallen wordt er bij alle patiënten eerst een periode getraind bij de fysiotherapeut. Hierbij zal er na een periode van ongeveer 6-12 weken besloten worden of een operatie noodzakelijk is of niet. Mocht de operatie noodzakelijk zijn, dan is het alsnog belangrijk om zo goed mogelijk de operatie in te gaan. Better in is better out! Dit is een principe wat in de praktijk zeer belangrijk is. Daarnaast is het ook belangrijk dat de knie tot rust komt voor de operatie en dat de spieren zo optimaal mogelijk zijn.

Ik ben geopereerd aan een gescheurde kruisband, wat nu?

Direct na de operatie zal de fysiotherapeut uit het ziekenhuis de eerste huiswerkoefeningen geven. Ongeveer 5 dagen later zal de eerste afspraak met de eigen gekozen fysiotherapeut zijn. Belangrijk is om hierbij een fysiotherapeut te kiezen die veel ervaring heeft met het revalideren van kruisband operaties. De eerste oefeningen zullen heel eenvoudig lijken, maar kosten nog veel moeite in het begin.

Hoe ziet de totale revalidatie eruit?

De eerste periode van 4-6 weken zal u met krukken lopen. In deze periode is het belangrijk om de mobiliteit van de knie te verbeteren. Daarnaast zal u starten met wat lichte oefeningen om de spieren weer te activeren.

6 weken na operatie

Na de eerste 6 weken start een nieuwe fase binnen de revalidatie. Belangrijk is dat de strekking goed is en dat de zwelling minimaal is. We zullen beginnen met het opbouwen van de spierkracht van de omliggende spieren. Daarnaast zullen we ook veel aandacht besteden aan de stabiliteit training van de knie.

12 weken na operatie

12 weken na de operatie van een gescheurde kruisband is vaak een mijlpaal voor veel sporters. Als alles voorspoedig is voorlopen kunnen we rustig starten met het opbouwen van het hardlopen. Daarnaast zal de eerste krachttest plaatsvinden om te kijken hoe het verschil tussen links en rechts momenteel is.

6 maanden na operatie

Een hele sprong in de tijd, echter zal u voor de 6 maanden ook al bezig zijn geweest met sprong training. Na 6 maanden kunnen we rustig beginnen met het starten van draaibewegingen van de knie en hierbij kunt u dus al meer richting de sport gaan werken. Ook zal dit het tweede test moment zijn. Hierbij kijken we naar de kracht tussen het linker en rechter been. Daarnaast zal u een aantal sprongtesten uitvoeren.

9 tot 12 maanden na operatie

Na een periode van 9 tot 12 maanden zal de fysiotherapie richting het einde gaan. Belangrijk hierbij is het derde test moment. Hierbij kijken we middels een aantal testen naar het verschil tussen het linker en rechter been. Daarnaast zijn er een aantal vragenlijsten die de patiënt zal invullen. Mocht alles op orde zijn, dan kunnen we rustig de sport weer gaan opbouwen, met het uiteindelijke doel om weer een wedstrijd mee te doen.