Heupklachten

Wat zijn heupklachten?

Bij heupklachten heeft u pijn in en rond de heup, inclusief de liesregio. Heupklachten kunnen op elke leeftijd voorkomen. Bij heupklachten kunnen verschillende structuren de klachten veroorzaken. Hierdoor is het belangrijk om goed te onderzoeken waar de pijn vandaan komt.

Wat zijn de meest voorkomende heupklachten?

Er zijn veel verschillende aandoeningen die heupklachten kunnen veroorzaken. De oorzaak van deze aandoeningen kan erg verschillen. Bij de ene aandoening kan een overbelasting de oorzaak zijn, bij een andere aandoening kan het een aangeboren afwijking zijn.

De meest voorkomende heupklachten zijn:

  • Heupdysplasie, een afwijking van het heupgewricht waarbij de heup kom te ondiep is
  • Artrose in de heup, verminderde kwaliteit van het kraakbeen in de heup
  • Slijmbeursontsteking in de heup, een slijmbeurs is een zakje met vocht rondom het heupgewricht
  • Heupfractuur, een breuk in het heupgewricht
  • Femoral Acetabular Impingement (FAI), de heup kop en kom passen niet goed in elkaar
  • Labrumscheur van de heup, het labrum is een ring van kraakbeen rondom het heupgewricht

Wat zijn de symptomen van heupklachten?

De symptomen van heupklachten zijn net als de oorzaken erg verschillend. De symptomen zijn allemaal wel al langer aanwezig en worden steeds erger indien er niet juist mee om wordt gegaan. Allereerst heeft u bij heupklachten pijn in en rond de heup, inclusief de liesregio. Daarnaast kunt u zowel in rust als tijdens bewegen last hebben van de heup, last hebben van een verminderde beweeglijkheid van de heup en een verstoord looppatroon hebben.

Behandeling van heupklachten bij de fysiotherapeut

Voor het bepalen van de behandeling van de heupklachten is eerst een anamnese en onderzoek nodig. Wanneer dit heeft plaatsgevonden kunnen we samen een behandelplan maken om van de heupklachten af te komen. Tijdens de behandelingen kunnen verschillende handelingen plaatsvinden om de mobiliteit van de heup te verbeteren. Daarnaast kunnen we oefeningen doornemen om de spieren rond de heup sterker te maken waardoor de heupklachten minder worden. In sommige gevallen is een operatie de oplossing voor de klachten. Denk hierbij aan een heupfractuur of wanneer er geen verbetering is na fysiotherapie bij heupartrose, FAI of een labrumscheur.