Tekst
Lettertype

Meniscusletsel

Wat is meniscusletsel?

Wat is meniscusletsel? De knie heeft een binnen- en buitenmeniscus. Deze liggen aan de binnen- en buitenzijde van de knie. De functie van de meniscus is het opvangen van schokken, stabiliteit leveren en het helpen smeren van het kniegewricht. De meniscus is slecht doorbloed waardoor de kans op spontaan herstel klein is.

Ontstaan meniscusletsel

Meniscusletsel kan eigenlijk twee ontstaanswijze hebben. Vaak is er bij de jongere patiënt sprake van een trauma waarbij de knie een draaibeweging maakt. Het onderbeen blijft staan en het lichaam draait er overheen. Bij de oudere patiënt ontstaat de pijn vaak geleidelijk. De kwaliteit van de meniscus gaat achteruit waardoor een simpele kniebuiging soms al voor dit letsel kan zorgen.

 

Symptomen meniscusletsel

Zwelling, pijn aan de aangedane kant van de knie en een beperking in strekken en buigen zijn symptomen. Ook kan het zijn dat er een stukje van de meniscus klemt tussen het gewricht waardoor slotklachten ervaren worden. Traplopen, op de hurken zitten, uit een auto stappen of een draaibeweging maken met de knie kunnen deze klachten provoceren.

Behandeling meniscusletsel

Wilt u meniscusletsel laten behandelen? Er wordt eerst een vraaggesprek gehouden waarna een lichamelijk onderzoek volgt. Er zijn een aantal testen die meniscusletsel kunnen diagnosticeren en samen met de klachten die de patiënt ervaart kan meestal een diagnose worden gesteld. Eventueel kan hierna aanvullend onderzoek worden aanbevolen zoals een MRI- scan.

Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor een conservatieve behandeling gekozen middels oefentherapie. Hiermee worden de spieren en de stabiliteit rondom het kniegewricht getraind. Er is bewezen dat het effect hiervan gelijk is in vergelijking met een operatie en dit heeft dus de voorkeur.

U kunt voor meniscusklachten dus bij ons terecht voor oefentherapie, maar ook na een operatie van de meniscus kunt u bij ons komen revalideren.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.