Peesontsteking schouder

Wat is een peesontsteking?

In de schouder bevindt zich een samenstelling van een aantal pezen, rondom de kop van de bovenarm, die samen met het schouderblad een gewricht vormt. Als een spier samentrekt, dan wordt de kracht overgebracht op een pees. De pees is verbonden met botten en gewrichten en op deze manier komen er bewegingen tot stand.

Een peesontsteking, ook wel een tendinose genoemd, ontstaat als reactie op overbelasting of beschadiging van het lichaam. Deze ontsteking kan pijn tijdens een beweging, maar ook tijdens rust veroorzaken.

 

 

Wilt u zo snel mogelijk van uw schouderpijn af? Maak een afspraak in één van onze praktijken.

Oorzaken van een peesontsteking in de schouder

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, die een peesontsteking in de schouder kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan:

  • Overbelasting. Door te vaak een herhaaldelijke beweging te maken (RSI), een te intensieve activiteit of door een trauma/val (verstuiking of spierverrekking).
  • Activiteiten die we niet gewend zijn. Pezen kunnen zich minder snel aanpassen en dit zorgt ervoor dat de peessterkte tijdelijk afneemt en hierdoor kwetsbaar wordt.
  • Auto-immuunziekten. Bij deze ziekte valt het lichaam het eigen immuunsysteem aan en zo kunnen er peesontstekingen ontstaan.
  • Kalk. Hoe ouder, hoe meer kans op een peesverkalking in de schouder.

Symptomen van een peesontsteking aan de schouder

Normaal gesproken is een ontsteking te herkennen aan een zwelling en roodheid/warmte, maar bij de schouder is dit slecht tot niet te zien/waar te nemen. De reden hiervoor is dat de schouderpezen diep in de schouder liggen, waardoor zij door een spier bedekt worden.

Deze ontsteking is wel te herkennen aan zowel pijn tijdens het bewegen als in rust.

Hoe kan ik deze peesontsteking voorkomen?

De kans op deze ontsteking kunnen we verkleinen, maar een peesontsteking is niet helemaal te voorkomen. Hoe ouder, hoe groter de kans hierop. Het risico is iets te verkleinen door training rustig op te bouwen en te verdelen over meerdere dagen, wat ook geldt voor andere activiteiten waar de schouder belast wordt. Blijf dus vooral in beweging, maar zorg ook voor voldoende rust(herstel).

Ook is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen bij het maken van een herhaaldelijke beweging.

Welke behandelingen zijn geschikt?

Allereerst is rust belangrijk. De schouder en de arm kunnen normaal belast worden, binnen de huidige pijngrens, om relatieve rust te nemen.

Bij B&B Healthcare wordt er gebruikt gemaakt van verschillende behandelingen om peesklachten aan de schouder te verminderen en te verhelpen. De therapeut zal de juiste behandeling toepassen op uw klacht. B&B Healthcare maakt o.a. gebruik van:

Behandeling nodig?

Onze fysiotherapeuten helpen u graag bij het verminderen en verhelpen van uw klachten. Heeft u last van één of meer eerdergenoemde klachten en/of symptomen? Maak dan snel hier uw afspraak.