Tekst
Lettertype

Scoliose

Wat is scoliose?

Wat is scoliose? Dit is een zijdelingse kromming of asafwijking in de wervelkolom en komt voor bij 2 tot 4% van de kinderen tussen de 10 en 16 jaar. Deze aandoening kent verschillende vormen. 85% van de scolioses zijn idiopatische scolioses. Dit wil zeggen dat er geen oorzaak bekend is. Meestal wordt er gekeken naar de ‘infantiele kromming’, de kromming op vroege leeftijd. Een ‘echte’ scoliose wordt als zodanig beschouwd zodra de wervelkolom met een hoek van 10 graden of meer afwijkt van de as. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen een C-vormige of S-vormige scoliose. Tenslotte wordt er gekeken of er een rotatiecomponent (afwijkende draai) aan ten grondslag ligt.

Oorzaak en klachten scoliose

De exacte oorzaak van idiopatische scoliose is onbekend. Wel is bekend dat erfelijkheid een rol speelt. is. Factoren die een rol spelen in de progressie van deze aandoening zijn:

  • Het vrouwelijk geslacht.
  • Het nog bestaande groeipotentieel van uw kind (leeftijdsgebonden).
  • De mate van de afwijkende draai op het moment van het beeldvormend onderzoek.

Scoliose kan klachten met zich meebrengen die het dagelijkse leven fors belemmeren, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De relatie tussen het hebben van een scoliose en rugpijn is niet geheel duidelijk; onderzoeksresultaten zijn niet eenduidig. Het hebben van een deze aandoening zou twee tot vijf keer meer kans op rugpijn geven. Daarentegen zou 32% van de mensen met een scoliose ook daadwerkelijk rugpijn hebben. Dit is niet hoger dan het percentage mensen zonder scoliose dat rugpijn heeft.

 

Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van fysiotherapeutische zorg?

Heeft u last van scoliose en wilt u dit laten behandelen? Voor deze aandoening wordt aangeraden specifieke krachttraining te doen, maar fysiotherapeuten kunnen ook gepast advies geven over de invulling van het bewegen in het dagelijkse leven.

In een aantal studies wordt aangetoond dat fysiotherapie kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van kinderen met scoliose en rugklachten. Wij fysiotherapeuten richten ons op spierkracht, houding tijdens bewegen en de controle bij het aanspannen van specifieke rugspieren, om zo de klachten van te verhelpen. Zo kunnen biofeedback training en houdings- en stabiliteitsoefeningen uitgangspunten zijn. In meerdere onderzoeken wordt ook aangeraden een brace of korset te dragen, hier zijn echter wel restricties aan gebonden. In de chirurgische wereld zijn ook nog mogelijkheden, maar dit valt buiten het domein fysiotherapie. Chirurgie wordt alleen gedaan wanneer de mate van kromming zeer groot is. Het is belangrijk dat er eerst beeldvormend onderzoek wordt gedaan, zodat daarna het beste zorgplan kan worden opgesteld.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.