In onze praktijken zien wij vaak patiënten met pijn in de gewrichten. Niet gek, want in ons lichaam zitten ongeveer 400 gewrichten. Deze gewrichten worden dagelijks belast en vormen daardoor een potentiële bron van pijn/klachten.
Gewrichtspijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het kan mild zijn, slechts een klein ongemak, maar in ernstige gevallen kan het iemands dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten gewrichtspijn, de symptomen en oorzaken, en de rol van fysiotherapie bij de behandeling ervan.
Pijn in de gewrichten kan meerdere oorzaken hebben en verschilt per individu. Gewrichten bestaan namelijk uit meerdere elementen als kraakbeen, ligamenten, membranen, vloeistoffen en weefsel. Het is dus de vraag welke van deze elementen aangedaan is. De meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn zijn:
In de meeste gevallen gaat u allereerst naar de huisarts die samen met u gaat kijken welke pijnstillers geschikt zijn. Ook kan een ijspak de pijnklachten verlichten. Warmte helpt uitsluitend als de klachten niet door een ontsteking worden veroorzaakt.
Daarnaast wordt er bijna altijd geadviseerd om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Het is namelijk erg belangrijk om verstijving van de gewrichten te voorkomen door regelmatig te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om de spieren en pezen te versterken zodat de gewrichtsbanden- en kapsels minder belast worden.
Afhankelijk van de oorzaak van de gewrichtspijn en de ernst van de symptomen, kan fysiotherapie helpen bij pijnverlichting, ontstekingsvermindering en functioneel herstel. Hieronder beschrijven we enkele technieken en vormen van revalidatie die fysiotherapeuten gebruiken.
Mobilisatietechnieken omvatten zachte bewegingen van het gewricht om de flexibiliteit en bewegingsvrijheid te verbeteren. Dit helpt vooral bij aandoeningen zoals artrose, waar de stijfheid van het gewricht een groot probleem is. Door de gewrichten voorzichtig te mobiliseren, worden verklevingen losgemaakt en wordt de gewrichtsfunctie verbeterd.
Oefeningen zijn een van de belangrijkste pijlers van fysiotherapie. De fysiotherapeut zal vaak een programma op maat maken dat zowel rekoefeningen als krachttraining omvat.
Bij gewrichtspijn kan warmte- en koudetherapie helpen om de pijn te verlichten. Warmtetherapie ontspant stijve spieren en verbetert de doorbloeding, wat nuttig is voor mensen met chronische gewrichtspijn zoals bij artrose. Koudetherapie wordt vaker gebruikt bij acute ontsteking, zoals bij bursitis of na een blessure, om zwelling en pijn te verminderen.
Manuele therapie houdt in dat de fysiotherapeut met zijn handen druk uitoefent op de spieren en gewrichten. Dit helpt bij het losmaken van spanningen, verbeteren van de mobiliteit en verlichten van pijn. Het kan effectief zijn bij zowel acute als chronische gewrichtspijn.
Voor mensen die herstellen van een blessure of operatie, richt fysiotherapie zich op functionele revalidatie, waarbij de patiënt oefeningen uitvoert die specifiek zijn gericht op dagelijkse activiteiten. Dit kan helpen om de mobiliteit en het vertrouwen in het gebruik van het gewricht te herstellen, zodat de patiënt weer zelfstandig kan functioneren.