Knieprothese

Anatomie van de knie

Het kniegewricht wordt gevormd door 2 botten, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van de 2 botten zit een laag kraakbeen. Kraakbeen zorgt ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Indien er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder en kan er wrijving ontstaan tijdens bewegen. Daarnaast kunnen er aan de randen van de botten kleine knobbels ontstaan, ook wel osteofyten genoemd. Door de wrijving en de osteofyten kan de beweeglijkheid van de knie afnemen en de pijn in de knie toenemen.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor een knieprothese?

Het plaatsen van een knieprothese gebeurt niet zomaar. Hier gaat een heel proces aan vooraf. Indien u last heeft van pijn in de knie als gevolg van artrose is het allereerst belangrijk om de mate van de artrose vast te stellen door middel van een röntgenfoto. Daarna wordt er gekeken of de klachten kunnen worden verminderd met medicatie en/of fysiotherapie. Als de klachten na een periode van medicatie en/of fysiotherapie niet verbeteren of zelfs toenemen kan een knieprothese helpen. Het is verstandig om de knieprothese zo lang mogelijk uit te stellen, aangezien een knieprothese zo’n 10 tot 15 jaar meegaat.

Hoe ziet de revalidatie eruit na een knieprothese?

Direct na de operatie gaat u nog op dezelfde dag met de fysiotherapeut in het ziekenhuis aan de slag. Samen met de fysiotherapeut gaat u oefenen met opstaan uit een stoel, lopen met hulpmiddelen en traplopen om te zorgen dat u zo mobiel mogelijk bent voordat u naar huis gaat. Ook worden er een aantal oefeningen doorgenomen die u zelfstandig kunt doen als u weer thuis bent. Indien u de knie redelijk kunt buigen en in staat bent om zelfstandig met krukken naar het toilet te gaan mag u naar huis. Dit is gemiddeld 1 dag na de operatie.

Indien u thuis bent gaat de knie revalidatie verder met behulp van een fysiotherapeut. De fysiotherapeut stelt samen met u een plan op waarin de klachten, doelen en de hulpvraag worden meegenomen. In de eerste 4-6 weken is het belangrijk om met 2 krukken te belasten, daarna mag het gebruik van de krukken geleidelijk worden afgebouwd. Daarnaast is het belangrijk om in de eerste periode de beweeglijkheid van de knie te vergroten, de spieren rondom de knie te activeren en goed te leren lopen met de krukken. In de periode erna zal de therapie met name gericht zijn op het vergroten van de belastbaarheid zodat de dagelijkse activiteiten en eventuele sporten weer kunnen worden uitgevoerd. De totale revalidatie duurt in totaal ongeveer 6 maanden. Echter kan er tot 2 jaar na de operatie nog sprake zijn van stijfheid of lichte klachten.

 

Hoe kun je de kans op een knieprothese verkleinen?

Om de kans op een knieprothese te verkleinen is het belangrijk om de mate van artrose te minimaliseren. Dit doe je door gedoseerd te bewegen, dit is namelijk erg belangrijk voor het kraakbeen en de opbouw en het behoud van spiermassa. Door de spieren rondom het gewricht te versterken wordt het gewricht ontlast en is de kans op kwalitatief goed kraakbeen het grootst.
Het volledig voorkomen van artrose is niet mogelijk, aangezien door ouderdom de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Daarnaast kan artrose ook ontstaan door een ongeval of een afwijking in het gewricht na een operatie of standsverandering.

 

Heeft u klachten of wilt u begeleiding voor of na een knieprothese operatie, neem dan contact met ons op voor fysiotherapie in regio Den Haag, Maassluis,of Voorburg. Onze personal trainer of fysiotherapeut stelt samen met u een plan op om aan uw klachten en doelen te werken.