Tekst
Lettertype

Pijn in enkel bij het opstaan

30 december 2021
Inhoudsopgave Toon

De enkel kan pijn doen aan de binnen- of buitenkant. Deze pijn kan gevoeld worden tijdens het hardlopen, traplopen, wandelen maar ook bij het opstaan. Pijn bij het opstaan wordt vaak gevoeld na een moment van rust, en vaak wordt de pijn weer minder wanneer de enkel weer even wordt bewogen. Lees in deze blog meer over de oorzaken en behandeling van pijn in de enkel bij het opstaan.

Wat is enkelpijn?

De naam zegt het al, enkelpijn is pijn in het enkelgewricht. Het enkelgewricht verbindt de voet met het onderbeen en maakt de op- en neergaande beweging van de voet mogelijk. Enkelpijn kan soms ontstaan door een bekende oorzaak, bijvoorbeeld na een val. In andere gevallen is de oorzaak niet meteen bekend. Daarnaast kan de pijn optreden na een moment van rust, dit is vaak het geval bij pijn in de enkel bij het opstaan. Maar de kan pijn ook langzaamaan erger worden en langdurig zijn.

Wat zijn symptomen van pijn in de enkel bij het opstaan?

Pijn aan de enkel bij het opstaan ontstaat in de meeste gevallen door blessures of overbelasting van de enkel. Vaak is er geen sprake van pijn in de enkel als de voet niet gebruikt wordt en de enkel ‘’rust’’ heeft. Bij het opstaan doet de enkel vaak veel pijn en neemt deze pijn vaak weer af nadat de voet is bewogen. Naast blessures en overbelasting kan de pijn ook afkomstig zijn door slijtage van het enkelgewricht. De meest voorkomende symptomen van pijn aan de enkel bij het opstaan zijn:

  • Hevige pijn bij het opstaan rondom het enkelgewricht;
  • Pijn die uitstraalt naar het onderbeen of de voet;
  • Instabiliteit bij het opstaan;
  • Tijdelijk verminderde kracht in de voet;
  • Pijnklachten nemen af wanneer de voet wordt bewogen.

Tips bij enkelpijn

Enkelpijn kan verschillende oorzaken hebben en zal daarom niet altijd op dezelfde manier behandeld worden. In de meeste gevallen helpen de volgende tips voor het verminderen van pijn in de enkel:

  • Ontstaat de pijn tijdens het sporten, stop dan direct met sporten;
  • Wanneer u uw enkel verstuikt of verzwikt heeft, koel dan uw enkel direct voor 10 minuten;
  • Tape uw enkel in voor meer stabiliteit en om eventuele zwelling tegen te gaan;
  • Neem een paracetamol om de pijn te verminderen als dat nodig is;
  • Geef de enkel voldoende rust en zorg dat deze niet (nog meer) overbelast raakt;
  • Neem niet teveel rust, probeer na 48 uur uw enkel en voet weer te bewegen.

Om pijn in de toekomst te voorkomen kan u spierversterkende oefeningen doen om de enkel te versterken en de balans te verbeteren. Daarnaast kan u uw enkel beschermen door middel van tape of een brace.

Fysiotherapie bij enkelpijn

Helpen bovenstaande tips niet? En heeft u na een aantal weken nog steeds last van enkelpijn bij het opstaan? Laat u dan behandelen door één van onze fysiotherapeuten. Bij klachten aan de enkel is het belangrijk dat de behandeling op de juiste manier plaatsvindt zodat een goed herstel optreedt. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling. Vaak is dit een combinatie van oefentherapie, om de kracht en stabiliteit te verbeteren, en één van onze behandelmethoden zoals triggerpoint therapie, dry needling, manuele therapie en shockwave therapie.