Pijn in het onderbeen tijdens rust

Pijn in het onderbeen in rust kan voelen als een verontrustend symptoom. De oorzaak is gelukkig vaak relatief onschuldig. De klachten kunnen variëren van een mild ongemak tot een scherpe, aanhoudende pijn die het dagelijks leven belemmert. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van pijn in het onderbeen in rust en de behandel opties die er zijn om de pijn te verlichten.

Veelvoorkomende oorzaken van pijn in het onderbeen bij rust

  • Shin splints (mediaal tibiaal stresssyndroom): Dit is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers en sporters die repetitieve activiteiten uitvoeren. Het wordt gekenmerkt door pijn langs de binnenrand van het scheenbeen, die meestal optreedt tijdens of na het sporten, maar ook in rust kan aanhouden.
  • Spierkrampen: Onvrijwillige samentrekkingen van spieren kunnen optreden in het onderbeen en pijn veroorzaken, vooral ‘s nachts. Factoren zoals uitdroging, elektrolytenonevenwichtigheden en overmatige spierbelasting kunnen bijdragen aan het ontstaan van spierkrampen.
  • Rusteloze benen syndroom (RLS): Dit neurologische aandoening veroorzaakt een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen, vooral bij rust. Mensen met RLS ervaren vaak een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel in de benen, wat verlicht kan worden door te bewegen.

Behandelingsopties

  • Rust: Bij shin splints en overbelastingsblessures is rust essentieel. Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken. Vooral impact bewegingen zoals rennen en springen spelen hierin vaak een rol.
  • Ijs: Ijs kan een pijndempende werking hebben bij shinsplint klachten. Dit kan prettig zijn voor acute verlichting.
  • Voeding: wanneer er sprake is van spierkrampen probeer dan te kijken naar uw hydratie en voedingsintake. Drinkt u 2 liter per dag? Zo nee, kijk dan eens of uw klachten verminderen wanneer u dat verbetert. Mist u onderdelen uit de schijf van 5? Laat u dan adviseren door een specialist.
  • Rekoefeningen en versterking: Het uitvoeren van specifieke rekoefeningen kan helpen bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de flexibiliteit. Versterkende oefeningen kunnen de spieren in het onderbeen versterken en beschermen tegen toekomstige blessures.
  • Medicatie: Voor sommige aandoeningen, zoals RLS, kunnen bepaalde medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen en de slaap te verbeteren. Raadpleeg altijd een arts voordat u medicatie gebruikt.
  • Ondersteunende hulpmiddelen: Het dragen van goed passende schoenen met schokabsorberende eigenschappen kan de druk op het onderbeen verminderen. Steunzolen of inlegzolen kunnen ook nuttig zijn bij het corrigeren van eventuele voetafwijkingen die pijn kunnen veroorzaken.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak van de pijn in het onderbeen en een behandelplan opstellen dat gericht is op het verminderen van de pijn en het bevorderen van herstel. Dit kan bestaan uit hands-on technieken, oefeningen en advies over houding en beweging.