Pijn in het scheenbeen

Pijn in het scheenbeen is een veelvoorkomende klacht die meestal veroorzaakt wordt door het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS). Voorheen werd dit ‘shin splint’ of ‘scheenbeenvliesontsteking’ genoemd. MTSS is een overbelastingsklacht die vaak extra gevoelig is tijdens of na inspanning.

Oorzaken van MTSS

Er zijn meerdere factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van MTSS, waaronder:

  • Overbelasting. Vooral activiteiten waarbij veel gerend of gesprongen moet worden zorgen voor klachten.
  • Schoeisel. Schoenen met harde zolen kunnen zorgen voor meer belasting op de schenen.
  • Ondergrond. Hoe harder de ondergrond, hoe eerder mensen meestal last hebben.
  • Anatomie van de voeten. Mensen met platvoeten hebben eerder kans op MTSS.
  • Verminderde spierkracht in de onderbenen.

De rol van de fysiotherapeut

Wanneer de fysiotherapeut vermoedt dat er sprake is van MTSS dan kan de fysiotherapeut dit testen door te drukken op de binnenste rand van het scheenbeen. Meestal is de onderste 2/3 van het scheenbeen gevoelig bij aanraking.

Hierna moet er gekeken worden naar de oorzaak van de klachten. Indien dit verhoogde belasting is kan dit mogelijk weer worden aangepast. Ook moeten alle andere factoren die mee kunnen spelen in kaart worden gebracht, en waar mogelijk geoptimaliseerd worden. Denk hierbij aan ander schoeisel of oefeningen om de onderbeenspieren te versterken.

Differentiaaldiagnoses

Bij pijn aan het scheenbeen zijn er natuurlijk ook andere mogelijke diagnoses. Andere oorzaken voor pijn aan het onderbeen kunnen perifeer arterieel vaatlijden, (stress)fractuur van het scheenbeen of kuitbeen, of bijvoorbeeld het compartimentsyndroom zijn.