Revalidatie na een heupoperatie

Na een heupoperatie blijft u ter controle een aantal dagen in het ziekenhuis. De lengte van het verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van de operatie en het herstel. Na de operatie is het belangrijk om voldoende rust te nemen, maar ook regelmatig te bewegen. Hierdoor voorkomen we dat gewrichten verstijven en kan het vocht dat ontstaat na de operatie gemakkelijker worden opgenomen. Een dag na de operatie controleert de fysiotherapeut in het ziekenhuis de beweeglijkheid van de heup. Meestal wordt u dan ook al uit bed geholpen en kan u zitten in een stoel. Indien dit goed verloopt, kan er onder begeleiding al snel worden gestart met lopen. Thuis loopt u de eerste 2-4 weken met behulp van krukken of een rollator. Op het moment dat u dit zelfstandig kunt, wordt u meestal uit het ziekenhuis ontslagen. De fysiotherapeut geeft u adviezen, restricties en oefeningen voor thuis mee. De restricties zijn er op gericht om ervoor te zorgen dat de heup goed op zijn plek blijft.

Thuiskomst na heupoperatie

Bij thuiskomt is het belangrijk om, zoals gezegd, een aantal adviezen op te volgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om zware (huishoudelijke) taken, zoals stofzuigen of het doen van boodschappen te vermijden. Lichtere (huishoudelijke) taken, zoals koken kunnen lastig zijn maar zijn mogelijk. Het wordt geadviseerd hulp te krijgen bij het aankleden en douchen. In overleg met de (bedrijfs)arts wordt er besloten wanneer u weer in staat bent om te werken. Dat geldt ook voor fietsen en autorijden. Dit kan vaak weer na 6 weken.

Als u eenmaal thuis bent probeert u zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Het advies is om deze afspraak ruim van te voren te maken. De start van het behandeltraject bestaat uit een gesprek met de fysiotherapeut waarin de klachten, doelen en hulpvraag worden besproken. Vervolgens onderzoekt de fysiotherapeut de heup en maakt u samen met de fysiotherapeut een behandelplan. De revalidatie zal zich in de eerste weken na de operatie voornamelijk richten op het verbeteren van de beweeglijkheid van de heup, de activatie van de spieren rondom de heup en goed te leren lopen met loophulpmiddelen. In de maanden die daarop volgen richt de therapie zich met name op het versterken van de spieren rondom de heup. Hiermee verbetert de belastbaarheid waardoor u weer uw gebruikelijke dagelijkse activiteiten en eventuele sport kunt hervatten. Afhankelijk van uiteindelijke doel zal de volledige revalidatie 4-6 maanden in beslag nemen.

Oefeningen na een heupoperatie

Na een operatie geeft de fysiotherapeut in het ziekenhuis een aantal oefeningen mee voor thuis. Denk hierbij aan het bewegen van de voeten, het aanspannen van de bovenbeenspier, het aanspannen van de billen en het buigen van de knie. Deze oefeningen zijn erg belangrijk om in beweging te blijven en het verlies van de kracht in de benen te beperken. Daarnaast helpen oefeningen om de zwelling te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren. De oefeningen die de fysiotherapeut uit het ziekenhuis heeft meegegeven worden doorgaans een aantal keer per dag uitgevoerd.

Bij thuiskomst worden de oefeningen in ieder geval volgehouden tot het moment dat er een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt heeft plaatsgevonden. Vanaf dat moment start de revalidatie buiten het ziekenhuis. De fysiotherapeut zal het traject begeleiden en gedurende het traject nieuwe oefeningen meegeven. Er wordt natuurlijk ook oefentherapie uitgevoerd in de praktijk.

Oefeningen in de eerste weken na een heupoperatie

In de eerste weken is het belangrijk om de beweeglijkheid van de heup te vergroten, de spieren rondom de heup te activeren en goed te leren lopen met loophulpmiddelen. Een voorbeeld van een oefeningen om de beweeglijkheid van de heup te vergroten is fietsen op een hometrainer. Indien het nog niet mogelijk is om volledig rond te trappen, wordt er gestart met pendelen. Daarbij wordt er zover mogelijk naar voor en naar achter bewogen. De pijn en de beweeglijkheid bepalen hoever er kan worden getrapt.

Om de spieren rondom de heup te activeren zijn er veel verschillende oefeningen. Denk hierbij aan het strekken van de knie, het heffen van de knie en het zijwaarts bewegen van het been.

Gedurende de eerste weken wordt er gelopen met een loophulpmiddel. Dit kunnen krukken of een rollator zijn. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat deze goed zijn afgesteld en helpt waar nodig bij het gebruik ervan. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de steunname op het geopereerde been. Na een aantal weken kan het gebruik van het loophulpmiddel worden afgebouwd. Denk hierbij aan het afbouwen van 2 krukken naar 1 kruk en later van 1 kruk naar geen kruk.

Oefeningen na een aantal weken

Na een aantal weken kunnen de oefeningen, indien het herstel goed verloopt, worden uitgebreid. Dit kan door nieuwe en moeilijkere oefeningen toe te voegen, maar ook door oefeningen te verzwaren door middel van extra weerstand. Daarnaast blijft er ook aandacht voor dagelijkse activiteiten als traplopen en wandelen. Bij dat laatste wordt er vaak gebruik gemaakt van een loopladder. Hiermee kunnen verschillende looppatronen worden geoefend die uiteindelijk het wandelen gemakkelijker maken. Er kan veel gevarieerd worden in moeilijkheidsgraad en tempo.

Het is ook belangrijk om de kracht van de onderbeenspieren en de balans te trainen. De balans en de spieren in het onderbeen zijn erg belangrijk bij het lopen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voorbeeld zijn het staan op 1 been en het lopen op een oneffen ondergrond.

De revalidatie richt zich altijd op het hervatten van de gebruikelijke activiteiten van de patiënt. Dit zou natuurlijk ook een sport kunnen zijn. De laatste fase van de revalidatie zal daarom uit specifieke oefentherapie bestaan die zich richt op het einddoel. Daarna kan de sport weer stapsgewijs worden hervat.

Als fysiotherapeut in Den Haag en omstreken begeleiden wij u graag in het revalidatieproces na een heupoperatie. Maak vandaag nog een afspraak in een van onze vestingen.

Lees ook: ”Vergoeding fysiotherapie na operatie”.