Waarom bewegen belangrijk is voor ouderen

U hoort het vast vaak genoeg. ‘’Bewegen is belangrijk’’. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Bewegen (ook voor ouderen) helpt u om fit te worden en te blijven, waardoor u een betere conditie opbouwt en behoudt. Hierdoor zal u zich niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal fitter voelen. Naast deze voordelen verlaagt bewegen ook nog eens de kans op ziektes en u kunt langer blijven doen wat u graag doet. Bij ‘’bewegen (voor ouderen)’’ kunt u al denken aan fietsen of wandelen. Indien u 2,5 uur per week wandelt, zal dit al heel veel voordelen opleveren.

Vindt u het lastig om te beginnen met sporten, omdat u denkt dat u dit lichamelijk niet aan kunt? Voor alles is een oplossing! Een voorbeeld hiervan is dat u gebruik kunt maken van een E-bike, indien normaal fietsen te zwaar voor u wordt.

Het zitgedrag van ouderen (65+) ligt hoog, neemt per jaar toe en dit kan tot nadelige gevolgen leiden. Denk hierbij aan een tekort aan sociale contacten en fysieke/mentale problemen. Dit is de reden dat chronische aandoeningen en fysieke beperkingen erg veel voorkomen in deze leeftijdsgroep.

De voordelen van bewegen op oudere leeftijd

De voordelen van blijven bewegen (voor ouderen) hebben wij voor u op een rijtje gezet:

  • Bewegen zorgt voor een sociale boost
  • Verbeterde mobiliteit en dus minder kans op vallen
  • De kans op ziektes neemt aanzienlijk af
  • Een positief effect op het geheugen
  • U kunt langer blijven doen wat u graag doet

Bewegen zorgt voor een sociale boost

Indien u beweegt in groepsverband, combineert u de fysieke voordelen met het vergroten en onderhouden van uw sociale contacten. In groepsverband bewegen kan erg veel plezier opleveren bij het bewegen en dat maakt het makkelijker om te bewegen.

 

Verbeterde mobiliteit en dus minder kans op vallen

De conditie, balans, kracht en het reactievermogen zullen verbeteren door te bewegen. Op deze manier blijft u vitaler, mobieler en langer zelfstandig. Door regelmatig te bewegen wordt het risico op vallen of op ernstige schade na een val verkleint.

De kans op ziektes neemt aanzienlijk af

Bewegen is goed voor uw hart, longen, bloedvaten en noem maar op! Het verkleint ook de kans op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en andere chronische ziektes. Ook kan bewegen een positief effect hebben op mensen die al moeten dealen met bepaalde hartziekten, botontkalking en zelfs op depressies. Een actieve levensstijl is dus zeer belangrijk en heeft een positief effect op heel veel ziektes en kan zelfs de kans op bepaalde ziektes verkleinen.

 

Een positief effect op het geheugen

Bewegen heeft een positief effect op het geheugen, maar ook op andere psychische factoren. Denk hierbij aan depressies.

 

U kunt langer blijven doen wat u graag doet

Als u elke week (minimaal) 2,5 uur matig intensief beweegt, dan houdt u uw spieren en uithoudingsvermogen op niveau. Ook zal u op deze manier langer zelfstandig blijven en de kans op lichamelijke beperkingen en fracturen door bijvoorbeeld een val aanzienlijk doen verkleinen. Hierdoor kunt u langer doen wat u graag doet. Denk bijvoorbeeld aan tuinieren.

Met beleid sporten en bewegen

Op oudere leeftijd loopt u meer risico op blessures en het herstel (revalidatie) zal langer kunnen duren. Dit komt doordat de kwaliteit van de pezen, botten en spieren in de loop der tijd achteruitgaat. Hierdoor is het belangrijk dat u op oudere leeftijd onder begeleiding beweegt.

Ook kunnen ziektes, waaronder hart- en vaatziekten die nog geen klachten hebben gegeven, wel klachten geven bij een inspanning. Denk hierbij aan een hartaanval. De kans hierop is het grootst bij iemand die weinig tot nooit sport en plots intensief aan de slag gaat.

Het is dus belangrijk dat u onder begeleiding aan de slag gaat. Een fysiotherapeut kan helpen door het lichaam te onderzoeken op eventuele hart- en vaatziektes en inschatten hoe groot de kans is op problemen indien u gaat sporten.

Hulp bij het sporten voor ouderen

B&B Healthcare heeft ervaren fysiotherapeuten in Den Haag en omgeving en hebben vaak te maken met het bieden van hulp aan ouderen die willen sporten. De therapeuten kunnen begeleiding bieden tijdens het sporten, maar ook adviezen en voorlichtingen.

Lees ook: ”Beweging is enorm belangrijk”.

Maak hier uw afspraak Maak hier uw afspraak