Revalidatie voor ouderen

In dit blog nemen we je mee om zoveel mogelijk te weten te komen over beweging bij ouderen en de revalidatie van ouderen bij de fysiotherapeut. Uit onderzoek blijkt dat sporten en lichaamsbeweging een belangrijke rol kunnen spelen bij het gezond ouder worden, als dit op een verantwoordelijke manier gebeurt. Elementen van gezond ouder worden zijn een hoge leeftijd bereiken, het niet oplopen van een chronische ziekte of een verminderde mentale en functionele achteruitgang. Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel is de mate van onafhankelijkheid op hoge leeftijd. Denk hierbij aan langere tijd zelfstandig wonen en alledaagse activiteiten thuis kunnen blijven uitvoeren. Een paar praktische tips voor extra beweging zijn bijvoorbeeld de auto verder weg parkeren, de trap nemen in plaats van de lift en een enkele keren per dag een wandeling maken of fietsen.

Maar wat betekent dit nu precies voor het revalideren van ouderen?

Revalidatie is voor ouderen een enorm belangrijk aspect vanwege de hoge cijfers van invaliditeit op hoge leeftijd. Revalidatie heeft als hoofddoel mensen met een gezondheidsprobleem te helpen bij het verbeteren of herstellen hiervan. Daarbij is het beperken van achteruitgang van de fysieke en geestelijke gezondheid en sociale vaardigheden van groot belang. Ouderen vormen de meerderheid van de deelnemers aan algemene revalidatieprogramma’s in fysiotherapiepraktijken of revalidatiecentra. Veelvoorkomende problematieken bij ouderen zijn bijvoorbeeld: artrose, gebroken heup, verminderde mobiliteit en spierkracht en andere ziekten zoals beroertes, COPD of hart- en vaatziekten. Risicofactoren hiervoor zijn onder meer lichamelijke inactiviteit, slechte voeding, genetische factoren en roken. Ook leeftijd speelt hierbij een rol.

 

Wat gebeurt er dan op het moment dat je gaat revalideren?

De beweegprogramma’s of trainingsschema’s die worden gemaakt zijn gericht op verschillende doelen waarbij dit zoveel mogelijk wordt afgestemd en aangepast aan uw persoonlijke situatie en klachten.  De fysiotherapeut, of andere specialist, zal rekening houden met een rustige opbouw en indeling van de activiteit om overbelasting te voorkomen. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van Geriatrie fysiotherapie.

De algemene doelen in de revalidatie zijn: het bevorderen van mobiliteit en spierkracht, het verbeteren van uw geestelijke gezondheid en het verminderen van klachten die worden ervaren. Daarnaast zijn er specifiekere doelen zoals het valrisico verminderen en stimulatie van zelfstandigheid in het dagelijks leven. In een aantal praktijken of revalidatiecentra zijn er beweeggroepen of beweegprogramma’s aanwezig speciaal gericht op ouderen met hetzelfde klachtenbeeld. Dit motiveert om te blijven bewegen, er is begrip voor uw situatie en brengt sociale contacten met zich mee. De meeste ouderen met beperkingen in het dagelijks leven hebben baat bij een revalidatietraject. Voordat u de stap maakt om te starten met een beweegprogramma of revalidatietraject bij de fysiotherapeut, kunt u ervoor kiezen om een zorgvuldig preventief sportmedisch onderzoek te doen erachter te komen hoe uw gezondheid is.

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut die u of uw naaste kan helpen, omdat u zichzelf of uw naaste in het bovenstaande verhaal herkent? Neem dan contact op met B&B Healthcare voor meer informatie of het maken van een afspraak in Den Haag en omstreken.

Lees ook: ”Waarom bewegen belangrijk is voor ouderen”.