Tekst
Lettertype

Ik heb pijn in mijn gewrichten

15 februari 2022
Inhoudsopgave Toon

Gewrichtspijn

In onze praktijken zien wij vaak patiënten met pijn in de gewrichten. Niet gek, want in ons lichaam zitten ongeveer 400 gewrichten. Deze gewrichten worden dagelijks belast en vormen daardoor een potentiële bron van pijn/klachten.

Gewrichtspijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het kan mild zijn, slechts een klein ongemak, maar in ernstige gevallen kan het iemands dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten gewrichtspijn, de symptomen en oorzaken, en de rol van fysiotherapie bij de behandeling ervan.

Soorten Gewrichtspijn en hun Symptomen en Oorzaken

Artrose (Osteoartritis)

  • Symptomen: Pijn en stijfheid in de gewrichten, vaak erger in de ochtend of na periodes van inactiviteit. Gevoeligheid bij aanraking en een beperkt bewegingsbereik in het gewricht. Soms horen mensen een krakend geluid bij beweging van het gewricht.
  • Oorzaken: Artrose is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam afbreekt. Het komt meestal voor bij ouderen en wordt vaak geassocieerd met veroudering, maar overbelasting, eerdere blessures of genetische factoren kunnen het proces versnellen.

Reumatoïde Artritis (RA)

  • Symptomen: Chronische pijn, zwelling en stijfheid in meerdere gewrichten. Symptomen treden vaak symmetrisch op (in beide knieën, polsen, etc.). RA kan ook gepaard gaan met vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies.
  • Oorzaken: Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het eigen lichaamsweefsel aanvalt, inclusief het gewrichtskapsel. De oorzaak is niet volledig bekend, maar genetische aanleg en omgevingsfactoren spelen een rol.

Jicht

  • Symptomen: Acute, intense pijn, meestal in het grote teengewricht, maar kan ook andere gewrichten zoals knieën, enkels en handen aantasten. De huid rondom het aangetaste gewricht kan rood, warm en gezwollen zijn.
  • Oorzaken: Jicht ontstaat door een ophoping van urinezuur in het lichaam, wat leidt tot de vorming van kristallen in de gewrichten. Deze kristallen veroorzaken ontstekingen en hevige pijn. Risicofactoren zijn onder meer een dieet rijk aan purines (vlees, zeevruchten), alcoholgebruik, en obesitas.

Bursitis

  • Symptomen: Pijn en zwelling rondom een gewricht, vaak veroorzaakt door ontsteking van een slijmbeurs (bursa), een met vloeistof gevuld zakje dat werkt als een schokdemper tussen botten, spieren en pezen.
  • Oorzaken: Overbelasting van gewrichten, zoals bij herhaaldelijke bewegingen of druk, leidt vaak tot bursitis. Het komt vaak voor bij knieën, heupen, ellebogen en schouders.

Tendinitis

  • Symptomen: Pijn en gevoeligheid direct buiten het gewricht, vaak gepaard met stijfheid en krachtverlies. Typisch erger bij bewegingen die het aangetaste gewricht belasten.
  • Oorzaken: Tendinitis is een ontsteking van de pezen rondom een gewricht. Vaak veroorzaakt door overmatig gebruik of repetitieve bewegingen, bijvoorbeeld bij sporten zoals tennis of bij beroepen met veel herhaalde bewegingen.

Infectieuze Artritis (Septische Artritis)

  • Symptomen: Plotselinge pijn, zwelling, roodheid en warmte in een gewricht, meestal gepaard met koorts en koude rillingen.
  • Oorzaken: Infectieuze artritis wordt veroorzaakt door een bacteriële, virale of schimmelinfectie die zich in het gewricht nestelt. Het komt vaker voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of die recent een operatie of verwonding aan het gewricht hebben gehad.

Hoe ontstaat de pijn in mijn gewrichten?

Pijn in de gewrichten kan meerdere oorzaken hebben en verschilt per individu. Gewrichten bestaan namelijk uit meerdere elementen als kraakbeen, ligamenten, membranen, vloeistoffen en weefsel. Het is dus de vraag welke van deze elementen aangedaan is. De meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn zijn:

  1. In onze gewrichten, zoals hierboven genoemd, zit onder andere gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof bevindt zich in de gewrichtsholtes en dient als “smeerolie” die ervoor zorgt dat u soepel kunt blijven bewegen. Daarnaast werkt het als een soort schokbreker. Het dempt de krachten die bij het bewegen op de gewrichten worden uitgeoefend. Gewrichtspijn kan ontstaan als de gewrichtsvloeistof is verminderd.
  2. Pijn in de gewrichten kan ook een gevolg zijn van slijtage van het kraakbeen in de gewrichten (artrose). Deze slijtage ontstaat vaak in de knieën, pols, nek, schouders, rug en heupen.
  3. Reuma is ook een veelvoorkomende oorzaak van gewrichtspijn, waarbij de gewrichten zijn ontstoken. Dit heeft vaak pijnlijke, rode en stijve gewrichten als gevolg.

Fysiotherapie bij gewrichtspijn

In de meeste gevallen gaat u allereerst naar de huisarts die samen met u gaat kijken welke pijnstillers geschikt zijn. Ook kan een ijspak de pijnklachten verlichten. Warmte helpt uitsluitend als de klachten niet door een ontsteking worden veroorzaakt.

Daarnaast wordt er bijna altijd geadviseerd om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Het is namelijk erg belangrijk om verstijving van de gewrichten te voorkomen door regelmatig te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om de spieren en pezen te versterken zodat de gewrichtsbanden- en kapsels minder belast worden.

Afhankelijk van de oorzaak van de gewrichtspijn en de ernst van de symptomen, kan fysiotherapie helpen bij pijnverlichting, ontstekingsvermindering en functioneel herstel. Hieronder beschrijven we enkele technieken en vormen van revalidatie die fysiotherapeuten gebruiken.

Mobilisatietechnieken

Mobilisatietechnieken omvatten zachte bewegingen van het gewricht om de flexibiliteit en bewegingsvrijheid te verbeteren. Dit helpt vooral bij aandoeningen zoals artrose, waar de stijfheid van het gewricht een groot probleem is. Door de gewrichten voorzichtig te mobiliseren, worden verklevingen losgemaakt en wordt de gewrichtsfunctie verbeterd.

Oefentherapie

Oefeningen zijn een van de belangrijkste pijlers van fysiotherapie. De fysiotherapeut zal vaak een programma op maat maken dat zowel rekoefeningen als krachttraining omvat.

  • Rekoefeningen helpen om de spieren en pezen rondom het gewricht te verlengen en soepel te houden. Dit is essentieel om stijfheid te verminderen.
  • Krachttraining is gericht op het versterken van de spieren rondom het gewricht, waardoor de belasting op het gewricht zelf vermindert. Dit is vooral nuttig bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis en tendinitis.

Warmte- en Koudetherapie

Bij gewrichtspijn kan warmte- en koudetherapie helpen om de pijn te verlichten. Warmtetherapie ontspant stijve spieren en verbetert de doorbloeding, wat nuttig is voor mensen met chronische gewrichtspijn zoals bij artrose. Koudetherapie wordt vaker gebruikt bij acute ontsteking, zoals bij bursitis of na een blessure, om zwelling en pijn te verminderen.

Manuele Therapie

Manuele therapie houdt in dat de fysiotherapeut met zijn handen druk uitoefent op de spieren en gewrichten. Dit helpt bij het losmaken van spanningen, verbeteren van de mobiliteit en verlichten van pijn. Het kan effectief zijn bij zowel acute als chronische gewrichtspijn.

Functionele Revalidatie

Voor mensen die herstellen van een blessure of operatie, richt fysiotherapie zich op functionele revalidatie, waarbij de patiënt oefeningen uitvoert die specifiek zijn gericht op dagelijkse activiteiten. Dit kan helpen om de mobiliteit en het vertrouwen in het gebruik van het gewricht te herstellen, zodat de patiënt weer zelfstandig kan functioneren.