Wat zijn springschenen? springschenen (ook wel shin splints genoemd) is een aandoening, waarbij er pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen wordt gevoeld. Deze pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking, overbelasting en/of irritatie van het botvlies dat tussen het kuitbeen en de scheenbeen loopt. Een oorzaak kan zijn dat de diepe onderliggende kuitspier (musculus soleus) trekkracht veroorzaakt aan dit botvlies. Deze kuitspier heeft als voornamelijke functie het strekken van de voet. Het botvlies reageert snel bij verandering en is een pijngevoelig weefsel. Wanneer dit botvlies geïrriteerd raakt, zal dit garant staan voor de klachten. Deze klachten kunt u dan ervaren op de plek waar het scheenbeenbot aan de binnenzijde van uw onderbeen afloopt.
Hardlopen is de belangrijkste oorzaak van springschenen. Tijdens het rennen wordt de diepere kuitspier, die eerder is besproken, steeds weer zwaar belast. Deze spier veroorzaakt een verhoogde trekkracht op het botvlies, wat na verloop van tijd geïrriteerd kan raken. Bij voldoende rust nemen de klachten doorgaans af. Er zijn echter meerdere mogelijke oorzaken van springschenen.
De meeste mensen voelen een stekende of trekkende pijn aan de binnenkant en voorzijde van het onderbeen, in het gebied rond het scheenbeen. Bij sommigen ontstaat een scherpe pijn op één of twee plekken langs de rand van het scheenbeen wanneer hierop wordt gedrukt.
Deze pijn kan optreden tijdens de volgende activiteiten en handelingen:
Handelingen en activiteiten die hierop lijken kunnen ook als pijnlijk worden ervaren. Activiteiten die u in het algemeen dagelijks leven gewoon doet, kunnen plots pijnlijk worden.
Wilt u iets doen aan springschenen? Een fysiotherapeut kan u helpen bij het aanpakken van deze klachten. Samen met u wordt er gewerkt aan het verminderen van de pijn door middel van gerichte oefentherapie voor de spier die de oorzaak is van de klachten. Daarnaast legt de fysiotherapeut uit wat de klachten veroorzaakt, hoe deze ontstaan en wat u kunt doen om het herstel te bevorderen en de pijn sneller te laten afnemen of verdwijnen.
Het doel van de behandeling is om de betreffende spier beter te laten ontspannen, zodat deze weer optimaal kan functioneren. Hierdoor wordt de spanning op het botvlies verminderd. Daarnaast richt de fysiotherapeut zich ook op het trainen en versterken van omliggende spieren om het herstel te ondersteunen. Hoewel de effectiviteit van shockwave therapie bij springschenen niet wetenschappelijk is bewezen, kan deze behandeling in overleg met de fysiotherapeut eventueel worden overwogen.