Wat is een corpus liberum? Bij deze aandoening is er sprake van een los stukje kraakbeenweefsel of botweefsel dat zich in het gewricht bevindt. Dit los stukje bot beweegt vaak vrij in het gewricht, maar het kan ook klem komen te zitten in het gewricht. Dit kan tot klachten en kraakbeenschade leiden. Deze aandoening kan in elk gewricht ontstaan, maar komt vooral voor in de knie, elleboog en enkel.
Deze aandoening kan bij iedereen voorkomen. De meerderheid van de groep waarbij deze klachten ontstaan zijn jonge mannelijke sporters waarbij osteochondritis dissecans een rol speelt. Bij ouderen ontstaat het vaak ten gevolge van artrose in het gewricht. Een aantal factoren die van invloed zijn hierop zijn genetische aanleg, geslacht, een eerder trauma met het gewricht (botbreuk, schade), een verminderde doorbloeding en overbelasting van het gewricht.
Deze aandoening hoeft geen klachten te geven. Dit komt doordat het los zwevende stukje bot of kraakbeenweefsel zich kan verplaatsen in het gewricht. Op het moment dat het corpus liberum zich verplaatst kan het zijn dat deze het gewricht blokkeert. Hierbij worden er klachten ervaren alsof het gewricht op slot zit of alsof er iets verschiet. Daarnaast kunnen er ook momenten zijn dat er weinig tot geen klachten worden ervaren omdat het corpus liberum zich dan op een locatie bevindt waar het geen klachten veroorzaakt.
Wilt u corpus liberum laten behandelen? Bij een behandeling van een deze aandoening is het belangrijk om zeker te weten dat er sprake is van een loszwevend stukje kraakbeen of botweefsel. Deze diagnose kan worden gesteld met een röntgenfoto of MRI-scan. Wanneer de klachten van een corpus liberum hevige pijn en beperkingen geven aan het gewricht veroorzaken wordt er een arthroscopie gedaan. Bij een arthroscopie kan een orthopedisch chirurg in het gewricht kijken en het loszwevende stukje bot verwijderen uit het gewricht zodat dit geen klachten meer veroorzaakt.
Wanneer een corpus liberum is verwijderd geeft dit vaak geen klachten meer, afhankelijk van de reden van het ontstaan van deze aandoening. De behandeling moet worden aangepast aan de persoonlijke situatie van iemand en wordt bepaald door leeftijd, de ernst van symptomen en het betrokken gewricht. Bij de fysiotherapeut zal de behandeling bestaan uit het bevorderen van spierkracht en mobiliteit in combinatie met het geven van informatie en advies over de behandeling en het beweeggedrag van de patiënt.
Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of maak direct een afspraak aan.