Cubitaal Tunnel Syndroom

Wat is het Cubitaal Tunnel Syndroom?

Wat is het Cubitaal Tunnel Syndroom? Dit syndroom is een aandoening waarbij de zenuw die aan de binnenzijde van de arm loopt wordt afgekneld. Deze afknelling vindt plaats in de ‘cubitale tunnel’. Deze tunnel wordt gevormd door het bot van de elleboog en een bindweefsel band die om het ellebooggewricht gewikkeld is. Deze zenuw loopt door deze tunnel heen. Bij beknelling van deze zenuw zullen er prikkelende sensaties / zenuwpijn van uw ‘telefoonbotje’ doorschieten naar uw pols.

Hoe ontstaat het Cubitaal Tunnel Syndroom?

Het ontstaan van het Cubitaal Tunnel Syndroom veroorzaakt worden door diverse zaken, zoals een val op de elleboog of een ongeluk, overbelasting van de elleboog en/of een frequente druk op de elleboog. Situaties waarin deze zaken kunnen voorkomen zijn:

  • beroepen waarbij vaak de elleboog gebogen wordt (constructiewerk, schilder, kantoorwerk etc.);
  • herhaaldelijke trekbewegingen;
  • slapen met een gebogen elleboog;
  • veel leunen op de elleboog (mogelijk tijdens werk, studeren etc.);
  • lopen met krukken;
  • algehele lage belastbaarheid;

Symptomen Cubitaal Tunnel Syndroom

De symptomen kunnen zich uiten in tintelingen aan de binnenzijde van de onderarm en hand, gevoelsstoornissen en/of krachtstoornissen geven in het uitstralingsgebied van deze zenuw (N. ulnaris).  De klachten komen voort uit de irritatie van deze zenuw die dus bekneld is in de tunnel. Klachten kunnen geprovoceerd worden door:

  • kracht te zetten met de elleboog. Denk hierbij aan het optillen van zwaardere objecten of het vasthouden ervan.
  • de elleboog volledig te buigen
  • de elleboog gebogen houden tijdens de slaap

Behandeling door middel van fysiotherapie

Heeft u last van het Cubitaal Tunnel Syndroom en wilt u dit laten behandelen? De fysiotherapeut zal de onderliggende oorzaak van de klacht achterhalen. Waarom krijgt u deze klachten? Er zal gekeken worden naar de mate van belasting die de elleboog te verduren krijgt, en mogelijke oplossingen in het verminderen hiervan. Denk hierbij aan periodes van relatieve rust. Verder kan de fysiotherapeut gerichte interventies uitvoeren met de gedachte om de beknelling te doen verminderen

Mocht dit beleid de klachten niet doen verminderen kan in samenspraak worden gekeken naar een operatieve ingreep.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak aan.