Tekst
Lettertype

Hernia

Wat is een hernia?

Wat is een hernia? Een hernia is een uitstulping van de kern van een tussenwervelschijf. Een wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen. Tussen elke twee wervels ligt een tussenwervel. De tussenwervel heeft als functie dat de wervels niet tegen elkaar aanwrijven zodat u soepel kunt blijven bewegen.

Een hernia komt in de meeste gevallen in de rug voor, maar kan ook in de nek voorkomen. Op deze pagina hebben wij het over een rughernia. Meer informatie over een nekhernia leest u hier.

Afspraak inplannen Bel ons 085 301 15 05

Wat zijn de symptomen van een rughernia?

Als u geen pijn ervaart, dan duwt de uitstulping niet tegen een zenuw aan. Als u wel pijn in de onderrug ervaart is dit wel het geval. Omdat de rughernia tegen een zenuw aandrukt is er een mogelijkheid dat de pijn uitstraalt naar uw bil of benen. Een acute hernia geeft ernstige klachten. Men voelt een onmiddellijke, scherpe en uitstralende pijn naar de benen. Dit gaat vaak gepaard met spierkrampen en/of lokale rugpijn.

Verdere symptomen die vaak voor komen zijn:

  • Continu felle pijn in uw been, vooral tijdens het zitten;
  • Pijn neemt toe bij hoesten, niezen of persen;
  • Pijn wordt erger als u op de rug gaat liggen en één been gestrekt omhoog beweegt;
  • Een dof gevoel in uw been;
  • Soms zijn de peesreflexen verminderd in functie;
  • U kan met gestrekt knieën minder goed de grond aantikken met de vingers door de pijn;
Last van een hernia? Maak een afspraak op één van onze locaties bij u in de buurt. Afspraak maken 085 301 15 05

Hoe ontstaat een hernia?

Een rughernia komt vaak voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Echter kan een hernia in de rug kan verschillende oorzaken hebben. De meeste hernia’s (meer dan 50%) zijn het gevolg van een aangeboren zwakte van het discusweefsel (tussenwervelschijf). Het kan dus zijn dat de ene familie veel herniaklachten ervaart en andere families geen herniaklachten ervaren. Andere oorzaken van hernia zijn o.a.:

  • Overbelasting;
  • Uitoefenen van zware beroepen;
  • Verkeerde houding;
  • Slijtage door ouderdom. Naarmate men ouder wordt, slijten de tussenwervels. Dit verschilt echter wel per individu.
  • Een plotselinge draaibeweging van de romp;
  • Slechte lichamelijke- of spierconditie;

Rughernia behandeling

In de meeste gevallen (60 tot 80%) gaat hernia vanzelf weg. De diagnose hernia kan alleen met zekerheid worden vastgesteld op basis van een MRI-scan. Op basis van de scan wordt gekeken naar mogelijke vervormingen en/of scheuren in tussenwervelschijven of rugwervels. Ook wordt gecontroleerd of de zenuwen voldoende ruimte hebben en of zenuwwortels er rustig of juist ontstoken uitzien.

Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden, kan een operatie worden overwogen. In Nederland is dit echter in slechts 5% van de gevallen nodig. Tijdens zo’n operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd zodat zenuwen niet meer bekneld worden. Over het algemeen wordt er eerst gekozen voor een conservatief traject, oftewel zonder operatie.

Rughernia en fysiotherapie

Wilt u een rughernia laten behandelen? Onze fysiotherapie behandeling is gericht op een stuk pijnbestrijding en gaan we aan de slag met diverse oefeningen voor het verbeteren van de houding en het versterken van de rug- en buikspieren. Ook manuele therapie wordt veelal toegepast bij een rughernia. Gedurende uw behandeltraject voert u minimaal 2 à 3 oefeningen per week uit om de core stabiliteit (rug, buik en bekkenbodem spieren) te versterken. Ook verbeteren wij de coördinatie en aansturing van uw spieren. Wij helpen ook bij het:

  • Verminderen van de spierspanning;
  • Verminderen van de pijn in onderrug en been;
  • Verbeteren van de beweeglijkheid;
  • Verbeteren van de lichaamshouding;
  • Verbeteren van de kracht en stabiliteit.

Onze fysiotherapeuten gaan vooral adviserend en begeleidend te werk tijdens dit proces. Indien er gedurende het behandeltraject nog dingen naar voren komen zoals een bewegingsbeperking van de gewrichten of een verhoogde spierspanning dan kan de fysiotherapeut dit uiteraard behandelen. Pas als de hernia na 6-8 weken nog aanwezig is of erger is geworden kan er overwogen worden om voor een operatie te kiezen.

Oefeningen bij een hernia

Indien u een beginnende hernia heeft of al een tijdje last dan kunt u thuis met de volgende mobiliseren oefeningen starten om meer ontspanning op de onderrug te krijgen en de beweeglijkheid te bevorderen.

Oefening 1

Plat op de rug gaan liggen en met beide handen één knie zover mogelijk naar je borst toe trekken. Je houdt de knie daar dan 2-3 seconden vast terwijl het andere been gestrekt blijft liggen. Dit herhaal je om en om per knie. De oefening doe je in totaal 3 series van 30 herhalingen met 30 seconden rust tussen de series in. Je kan deze oefening 1-3 keer per dag uitvoeren.

Oefening 2

Plat op de rug gaan liggen en je benen gebogen neerzetten. Je gaat met beide gebogen benen helemaal naar links richting de grond en dan weer naar rechts richting de grond, terwijl je bovenlichaam recht blijft liggen en je schouders tegen de grond blijven. De oefening doe je in totaal 3 series van 30 herhalingen met 30 seconden rust tussen de series in. Je kan deze oefening 1-3 keer per dag uitvoeren.

Behandelen in Den Haag

Wilt u een hernia laten behandelen? Wij hebben meerdere fysiopraktijken in Den Haag met gespecialiseerde en ervaren fysiotherapeuten.