Wat is een klimvinger?
Wat is een klimvinger? De klimvinger is een typische blessure die vooral voorkomt in de klimsport doordat het lichaamsgewicht hangt aan de vingers. In de vingers lopen de buigpezen aan de binnenzijde van de hand, om de pezen dicht bij het bot te houden zijn er ringbandjes, of pulley’s, die ze op de plek houden. Door de grote druk op de vingers tijdens het klimmen kunnen een of meerdere pulley’s geheel of gedeeltelijk scheuren. De buigpees komt dan tijdens het proberen te buigen van de vinger los van het bot, je krijgt dan een typisch “bowstring” effect.
Welke klachten horen erbij?
- Soms een knappend geluid bij het ontstaan.
- Pijn en zwelling lokaal.
- Drukpijn op de locatie van de pulley; meestal zijn de A2 en de A4 pulley aangedaan.
- Pijn bij buigen van de vinger tegen weerstand, pijn bij knijpen.
- Soms een bowstring effect.
Oorzaken van een klimvinger
De klachten ontstaan vaak als een klimmer dreigt te vallen en hij in een reflex zich vast probeert te grijpen aan de muur of rots. De plotselinge kracht die hierbij op de buig pezen komt kan te veel zijn voor de pulley waardoor deze scheurt. Ook kan de pulley al verzwakt zijn door overbelasting, er kunnen al kleine scheurtjes zijn ontstaan die de pulley verzwakken.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van anamnese en lichamelijk. Mocht dit nog onduidelijkheid geven dan is een echo of MRI mogelijk.
Behandeling
Afhankelijk van de aard van de klachten is een conservatieve op operatieve behandeling mogelijk.
Conservatief: De meeste klachten herstellen zich vanzelf weer met rust en tape zonder restverschijnselen. Er wordt rondom de vinger getaped, maar niet te strak ivm de circulatie. De tape moet in eerste instantie ook gedragen worden in dagelijks leven en na 3-6 weken alleen nog bij sportbelasting. Als de pijn blijft moet er rust gehouden worden.
Naast rust worden er soms ook NSAID’s voorgeschreven.
Operatief: Als de conservatieve benadering niet helpt kan er voor conservatieve behandeling gekozen worden. De pulley wordt dan operatief hersteld.
Fysiotherapie en klimvinger
De fysiotherapeut zal vooral inzicht proberen te krijgen in het ontstaan van de klacht. Hoe belastbaar is de vinger, wat kan je wel en beter niet doen in het dagelijks leven.
Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het bewegelijk houden van de vinger en het versterken van de hand en de vingers.
Behandelen in Den Haag
Een klimvinger behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? B&B Healthcare heeft meerdere fysiopraktijken in Den Haag met ervaren en gediplomeerde fysiotherapeuten.