Beelschermwerk leidt tot klachten

Computer of beeldschermwerk is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. Werken met computers kent veel voordelen, maar werknemers kunnen er ook gezondheidsklachten van krijgen.

Klachten aan de arm, nek en/of schouder?

Tegenwoordig wordt de term RSI (Repetitive Strain Injury) niet meer gebruikt, maar de term KANS (klachten arm,nek en/of schouder). Kans is een verzamelnaam voor veel aandoeningen. Er is sprake van een gezondheidsprobleem waarbij (pijn) klachten in de arm (boven- of onderarm, elleboog, pols of hand),  nek en/of schouder, of een combinatie van deze klachten centraal staan.

KANS

De klachten kunnen meerdere oorzaken hebben, maar duidelijk is dat er een verstoring is van de balans tussen belasting en belastbaarheid. In veel van de gevallen zijn de klachten voorafgegaan door langdurig uitgevoerde herhaalde bewegingen. Patiënten schrijven het ontstaan van de klachten in de meeste gevallen toe aan activiteiten in het dagelijks leven, al dan niet arbeid gerelateerd, of aan houdingen, en noemen daarbij werk, sport of hobby. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan langdurig beeldschermwerk waarna iemand last krijgt van de pols of aan tennissen waarna iemand last krijgt van de elleboog (of bijvoorbeeld een tennisarm)

Beeldschermwerk klachten

Beeldschermwerk

Tegenwoordig is beeldschermwerk één van de grootste oorzaken van KANS. Wanneer je veel achter de computer werkt, worden de vingers, polsen, armen, schouder- en nekregio belast. De klachten kunnen hierbij geleidelijk ontstaan. Veel mensen kijken er niet van op als ze soms last hebben tijdens het beeldschermwerk. Hier ligt dan ook het grote gevaar. Na verloop van tijd blijft de pijn aanhouden en begint er krachtverlies op te treden. Je kunt daarnaast ook andere klachten krijgen zoals tintelingen, verlies van grijpvermogen of een doof gevoel. Hierbij kunnen de klachten ook van het ene naar het andere lichaamsdeel verplaatsen. Naast het beeldschermwerk spelen o.a. de werkdruk en arbeidsomstandigheden (werkplek) een belangrijke rol.

Hoe kunnen we deze klachten voorkomen?

Het belangrijkste bij KANS is om te proberen deze klachten te voorkomen. Hier zijn er een aantal punten waar u op kunt letten:

  • Zorg dat je stoel op de juiste hoogte staat.
  • Ga recht voor het beeldscherm zitten.
  • Zorg voor voldoende afwisseling in je werkzaamheden, blijf dus niet te lang achter het beeldscherm zitten.
  • Neem voldoende pauze om je spieren te ontspannen, doe een aantal rek-of ontspanning oefeningen tussendoor.

Neem voor meer informatie gerust contact op met één van onze fysiotherapeuten.

Lees ook: ”Veel voorkomende klachten door thuiswerken”.