Het is alweer meer dan een jaar geleden dat COVID’19 ons land binnendrong. Het is gebleken dat Corona voor velen klachten oplevert als kortademigheid, oververmoeidheid, spierpijn en concentratieklachten.
Voor velen verloopt het herstel van corona erg moeizaam en lukt het niet altijd op eigen kracht. Zelfs de meest fanatieke sporters met een topconditie kunnen na Corona nauwelijks een half uur wandelen. Het verschilt per persoon in welke mate en hoe lang deze klachten aanhouden. Ook mensen die niet erg ziek zijn geweest kunnen nog lang restklachten blijven houden.
Train je uithoudingsvermogen
Je conditie heeft hoogstwaarschijnlijk door corona een zware klap gehad. Echter verschilt de mate hiervan per persoon. De één kan bijvoorbeeld de trap nauwelijks op lopen en de ander kan na een week alweer starten op het voetbalveld.
Belangrijk is om van bewegen een gewoonte te maken om zo je conditie rustig op te bouwen. Dit vereist wel een stukje geduld en doorzettingsvermogen. Luister bovendien goed naar jouw lichaam tijdens het opbouwen van jouw conditie.
Probeer bijvoorbeeld alleen door je neus te ademen tijdens het trainen. Hierdoor beperk je de intensiteit tijdens de training. Bovendien wordt het lichaam hierdoor efficiënter met het verplaatsen van zuurstof door het lichaam.
In de beginfase is het belangrijk dat je zo snel mogelijk “normaal” kunt bewegen. Dagelijkse beweging als wandelen, fietsen en traplopen zijn in de beginfase al voldoende. Het is echter wel goed om momenten te plannen voor een dagelijkse training. Begin klein met een korte training op lage intensiteit en verhoog langzaam de duur van de training.
Meer spierkracht
Vanwege Corona heb je waarschijnlijk een hele tijd niets kunnen doen. Je hebt een tijdje niet gesport, bent weinig buiten geweest etc. Ook kan het zijn dat je koorts hebt gekregen tijdens Corona. Hierdoor zijn je spieren waarschijnlijk een stuk stijver en zwakker geworden. Ook zal je waarschijnlijk merken dat opstaan, uit bed komen, traplopen etc. veel moeite kosten. Naast het opbouwen van je conditie moet ook jouw spierkracht worden verbeterd. Dit kun je deels thuis doen, buiten of weer in de sportschool.
Belangrijk is om het gehele lichaam te trainen, zowel het onderlichaam als het bovenlichaam. Let tijdens de oefeningen goed op de ademhaling. Probeer hierbij goed door de neus te ademen. En start met lage herhalingen en bouw dit langzaam op. Ook is het goed om oefeningen moeilijker of complexer te maken als je merkt dat het te makkelijk wordt.
Ook raden wij aan om veel eiwitten binnen te krijgen wat bevorderend is voor het spierherstel.
>> Video: Conditie en spierkracht na COVID ’19 <<
Revalidatie met B&B Healthcare (conditie na corona)
Fitter worden na corona? Wij helpen je graag! Om te bepalen hoe we zo efficiënt mogelijk uw conditie weer op peil krijgen brengen we goed de klachten in kaart. Vervolgens zullen we het behandeltraject ingaan om de conditie en spierkracht te verbeteren met diverse fysieke- en ademhalingsoefeningen. Ook zullen we een oefenschema maken zodat je thuis je dagelijkse oefeningen blijft doen om je conditie op pijl te houden.
Overigens bieden wij voor fanatieke hardlopers en fietsers een zogenoemde inspanningstest aan. Met een dergelijke test wordt jouw fitheid en uithoudingsvermogen gemeten om vervolgens jouw trainingsprogramma te verbeteren.
Vergoeding
Om in aanmerking te komen voor de vergoeding moeten zowel patiënten als de therapeut zich aanmelden voor een onderzoek.
Het basispakket rondom COVID’19 is per 18 juli 2020 uitgebreid. Coronapatiënten met langdurige klachten kunnen langer gebruik maken van fysiotherapie- en oefentherapie tot 50 behandelingen. Het is echter wel een voorwaarde dat een arts een besmetting heeft geconstateerd of een sterke verdenking ervan. Daarnaast is fysiotherapie alleen voor diegene die specifieke klachten als benauwdheid of vermoeidheid ondervinden.
P.S. De regeling stopt op 1 augustus 2021. Het is nog niet duidelijk of de Minister de regeling gaat verlengen.