Enkelklachten zijn veelvoorkomende problemen die mensen van alle leeftijden kunnen treffen. Wij zien dagelijks patiënten met enkelklachten in onze praktijken. Ze kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder verstuikingen, verrekkingen, fracturen en overbelasting. Het herstelproces van enkelklachten kan variëren, afhankelijk van de ernst van de blessure en de individuele kenmerken van de patiënt.
Fysiotherapie speelt een essentiële rol bij het bevorderen van een succesvolle revalidatie en het maximaliseren van het herstel bij enkelklachten.
Afspraak inplannen tel:+31 6 41026825Bij het aanpakken van enkelklachten begint het revalidatieproces met een grondige evaluatie van de blessure. Een fysiotherapeut zal de omvang van de blessure beoordelen, inclusief de mate van zwelling en eventuele bewegingsbeperkingen. Bovendien kan de fysiotherapeut aanvullende tests uitvoeren, zoals het meten van de mobiliteit, de spierkracht en het evenwicht van de patiënt. Deze beoordeling helpt bij het vaststellen van de juiste behandelingsstrategie en het stellen van realistische doelen voor de revalidatie.
In eerste instantie is het goed om de aangedane enkel rust te geven en eventueel te beschermen met een brace, spalk of gips. In enkele gevallen wordt juist mobilisatie geadviseerd om doorbloeding te bevorderen.
Naarmate de enkel geneest, zal de revalidatie zich richten op het herstel van bewegingsbereik, spierkracht en flexibiliteit. Onze fysiotherapeuten zullen specifieke oefeningen voorschrijven om de enkel te versterken en de stabiliteit te verbeteren. Deze oefeningen kunnen variëren van eenvoudige bewegingen zoals enkelcirkels, tot meer geavanceerde oefeningen met weerstandsbanden en balansborden.
Naarmate de enkel sterker wordt, zal de nadruk in de volgende fase verschuiven naar het herwinnen van functionele bewegingsmogelijkheden, zoals lopen, rennen en springen m.b.v. mobiliteitstraining. Het is belangrijk om de belasting geleidelijk op te bouwen om overbelasting te voorkomen.
Een goede balans is cruciaal voor het voorkomen van toekomstige enkelblessures. Balanstraining wordt daarom in veel gevallen geïntegreerd in het revalidatieprogramma om de proprioceptie (het bewustzijn van de positie van het lichaam) en stabiliteit te verbeteren.
In de derde fase richten we ons op meer doelgerichte training. De revalidatie zal zich richten op het trainen van specifieke activiteiten die relevant zijn voor de patiënt, zoals sport gerelateerde bewegingen of dagelijkse taken.
Sportfysiotherapeut
Kruisband revalidatie Heup- en knieartrose Enkelklachten Meer infoFysiotherapeut
Kruisband revalidatie Onderste extremiteit Dry needling Heup- en knieartrose Meer infoFysiotherapeut
Kruisband revalidatie Heup/knie/enkelklachten Dry Needling Shockwave therapie Meer info