Houdingsproblematiek

Houdingproblematiek

Wat is houdingproblematiek? Als we het hebben over houdingproblematiek kunnen we het hebben over aangeboren houdingproblematiek of over niet aangeboren houdingsproblematiek. Indien er sprake is van de aangeboren  problematiek van de houding wordt er wel eens gesproken over Scoliose, ook wel een S bocht in de rug genoemd. Bij niet aangeboren problematiek van de houding hebben we het meer over een passieve levensstijl.

Aangeboren houdingsproblematiek

In maar een aantal gevallen is er sprake van een aangeboren orthopedische aandoening. De meest voorkomende zijn een hyper kyfose (kromme rug) en Scoliose (S bocht in de rug). Om erachter te komen of er sprake is van een aangeboren houdingsproblematiek kan er een röntgenfoto gemaakt worden.

Niet aangeboren houdingsproblematiek

Houdingsproblemen worden vaak ontwikkeld door een te passieve levensstijl. Gebrek aan bewegen door bijvoorbeeld langdurig zitten, maar ook langdurig belasten in een verkeerde houding kunnen een rol spelen.

Klachten

Klachten die kunnen opspelen bij houdingsproblemen zijn pijn, krachtsverlies en stijfheid. Door deze klachten ga je vervolgens anders bewegen waardoor er een disbalans kan ontstaat tussen de gewrichten en spieren. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat het dagelijks leven beïnvloed gaat worden door de houdingsproblemen.

Fysiotherapie bij houdingsproblematiek

Wilt u houdingproblematiek laten behandelen? Fysiotherapeuten zijn dé specialist als het gaat om het houdings- en bewegingsapparaat. Middels gerichte oefeningen kunnen we ervoor zorgen dat de gecreëerde dysbalans weer meer onder controle komt. Ook wordt in veel gevallen manuele therapie toegepast. Mocht u hier vragen over hebben, neem gerust contact op met één van onze fysiotherapeuten of maak gelijk een afspraak.