Schouderpijn

Wat is schouderpijn?

Wat is schouderpijn? Bij schouderpijn heeft u klachten in en rond uw schoudergewricht en in de meeste gevallen ook in uw bovenarm. Het schoudergewricht is bijzonder, omdat het gewricht een draaiing van 360 graden toe laat. Hierdoor is de schouder behoorlijk blessuregevoelig. Ruim 20% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens schouderpijn. Niet gek, aangezien we onze schouder dagelijks gebruiken.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Symptomen schouderpijn

Schouderpijn heeft veel invloed op de dagelijkse handelingen, zelfs bij de simpele bewegingen. Denk hierbij aan veters strikken, haren kammen of aankleden. Maar schouderpijn kan ook de nachtrust verstoren. Herkent u zich in de volgende symptomen?:

  • Zeurende pijn rondom het schoudergewricht;
  • Pijn bij bewegen van de arm;
  • Stijve schouder;
  • Pijn bij het volledig willen strekken van de arm, zijwaarts of voorwaarts;
  • Constante pijn bij de kleinste bewegingen.

Dan adviseren wij u om een afspraak te maken om een diagnose te maken.

Last van schouderpijn? Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar. Maak een afspraak in één van onze 12 vestigingen. Maak een afspraak 085 301 15 05

Oorzaken schouderpijn

Er zijn verschillende soorten oorzaken voor schouderpijn. De meeste voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn:

  • Stress;
  • Verkeerde houding (bijv. tijdens het werken of autorijden);
  • Slijmbeursontsteking;
  • Een peesontsteking als gevolg van overbelasting of slijtage;
  • Een stijve nek;

Hieronder worden de meest voorkomende soorten specifieke schouderpijn extra uitgelicht die wij veel tegenkomen in onze praktijken:

Fysiotherapie bij schouderklachten

Ons advies is om uw schouder, ondanks de pijn, regelmatig te bewegen. Beweging zorgt er namelijk voor dat klachten niet verergeren of gaan vastzitten. Natuurlijke wel met mate, oftewel geen zware dingen tillen, boven uw macht werken of trekken/duwen. Mocht u toch een enkele tijd last hebben van uw schouder, dan kunnen wij u verder helpen. Tijdens een intake kijken we wat de oorzaak is en zullen we een fysiek onderzoek doen naar uw schouder om een diagnose vast te stellen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de stand van uw schouder, in welke mate u uw schouder kunt bewegen en op welke plek u pijn heeft. Wij richten ons vooral op het verbeteren van uw stabiliteit, spiersterkte en beweeglijkheid.

Overigens beschikken wij op de locaties Zuiderpark en Maassluis Docwerk over de techniek echografie. Echografie is een beeldvormende techniek waarbij afwijkingen in spieren, pezen, banden en botten in beeld worden gebracht. Afhankelijk van de klacht en situatie, kan manuele therapie ook toegepast worden bij schouderpijn.

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Onze schouderspecialisten

Kevin Friederich

Fysiotherapeut

Shockwave therapie Schouderklachten Enkelklachten Knieklachten Meer info
Mirjam van Zoelen

Sportfysiotherapeut

Sportblessures Onderste extremiteit Schouderklachten Kruisband revalidatie Meer info
Nicole Masal

Sportfysiotherapeut

Schouderklachten Onderste Extremiteit Dry Needling Hersenschudding Meer info
Rutger van Hulsen

Sportfysiotherapeut

Sportblessures Onderste extremiteit Meer info
Daan van Wijk

Fysiotherapeut

Knieklachten Enkelklachten Meer info
Lloyd Nuyten

Fysiotherapeut

Wervelkolom Schouderklachten Enkelklachten Knieklachten Meer info
Koen Huijgens

Sportfysiotherapeut i.o.

Kruisband revalidatie Bovenste extremiteit Dry needling Meer info

Subacromiaal pijnsyndroom

Een subacromiaal pijnsyndroom is een van de meest voorkomende schouderklachten. Bij een subacromiaal pijnsyndroom kunnen de pezen van de schouderspieren die tussen de bovenarm en het bot van het schouderdak liggen, zijn geïrriteerd of is er sprake van dysfunctie. Naast de pezen van de schouderspieren kunnen ook de lange pees van de biceps of de bursa (een met vocht gevuld kussentje) worden geïrriteerd. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerd beweegpatroon of een overbelasting van de schouder. Een beweging in de schouder wordt namelijk ondersteunt door het schouderblad. Indien of de schouder of het schouderblad niet goed meebeweegt kan dit leiden tot klachten. Bij een subacromiaal pijnsyndroom is er pijn in de schouder met eventuele uitstraling naar de arm. Met name bij repeterende bewegingen, het heffen van de arm of het liggen op de aangedane schouder worden de klachten erger. De klachten ontstaat vaak geleidelijk en kunnen erger worden indien pijnlijke bewegingen niet worden ontzien.

Meer info: Subacromiaal Impingement Syndroom

Rotator cuff letsel

De rotator cuff is een verzamelnaam voor de 4 schouder stabilisatoren. De rotator cuff zorgt ervoor dat de bovenarm kan bewegen en is daarnaast erg belangrijk voor de stabiliteit van de schouder. Bij een rotator cuff letsel kan er sprake zijn van een overbelasting van een van de rotator cuff spieren of een scheur. Bij chronische overbelasting wordt de kwaliteit van de pees minder. Denk bij een overbelasting aan iemand die veel klust en dus frequent boven zijn hoofd werkt. Deze klachten ontstaan vaak geleidelijk. Indien er sprake is van een scheur van een de rotator cuff spieren kan een val of ouderdom de oorzaak zijn van de klachten. Naar mate we ouder worden, gaat namelijk de kwaliteit van de pezen achteruit. De klachten bij een rotator cuff letsel zijn erg afhankelijk van de ernst. Allereerst is er bij een rotator cuff letsel vaak pijn in de schouder aanwezig met eventuele uitstraling naar de arm, pijn tijdens heffen van de arm en pijn tijdens slapen. Daarnaast kan er ook vermindering van kracht optreden bij een grote rotator cuff scheur.

Meer info: Rotator cuff letsel

SLAP Laesie

Bij een SLAP-laesie is er sprake van een scheur in het gedeelte van het labrum waar de biceps pees zit vastgehecht. Het labrum is een ring van kraakbeen. Deze ring van kraakbeen bestaat uit bindweefsel en gaat over in het kapsel van de schouder. Een SLAP-laesie kan voorkomen na een val op gestrekte arm, een val waarbij je jezelf tegen wilt houden of door ouderdom. Er zijn 4 types SLAP-laesies. Bij type 1 zijn er degeneratieve afwijkingen die zorgen voor kleine scheurtjes in het labrum. Het labrum zit hierbij nog wel vast. Bij type 2 zit er een scheur in de lengte richting. Hierbij zit de aanhechting van de bicepspees los van de schouderkom. Bij type 3 zit er een bucket handle scheur. De scheur is hierbij omgeklapt. Bij type 4 is de bucket handle scheur groter en scheurt hierbij ook de bicepspees. Bij een SLAP-laesie kan er sprake zijn van pijn in de schouder, een instabiel gevoel, verminderde spierkracht en eventueel een klikkend geluid.

Meer info: SLAP laesie

Schouder artrose

Bij schouder artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de schouder achteruit. Kraakbeen vermindert de wrijving in een gewricht. Indien de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt bewegen botten over elkaar heen, waardoor er wrijving ontstaat. Deze wrijving kan zorgen voor klachten en ontstaat vaak in een later stadium. In de beginfase is er sprake van (start)stijfheid. Leeftijd speelt een grote rol in het ontstaan van artrose. Naar mate we ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Daarnaast kan ook inactiviteit, overgewicht of langdurige overbelasting zorgen voor artrose. Als laatst kan artrose ook voorkomen na beschadiging van het gewricht door een ongeval of wanneer artrose veel in de familie voorkomt. Bij artrose kan er sprake zijn van pijn in de schouder, een knakkend geluid tijdens bewegen, een verminderde beweeglijkheid en stijfheid na inactiviteit.

Meer info: Schouder artrose

Frozen Shoulder

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking van het kapsel van de schouder. Een kapsel is een dun vlies die rondom de botten gevuld met vocht. Door het vocht in het kapsel kunnen de botten beter bewegen. Een frozen shoulder kan komen door een chronische overbelasting, een trauma of kan ook zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Ook zijn diabetes, parkinson, een te snel of langzaam werkende schildklier en hart- en vaatziekten risicofactoren zijn voor een frozen shoulder. Er zijn 3 fases van een frozen shoulder. Fase 1 is de freezing fase (bevriezende fase). Deze fase kan tussen de 6 weken en 9 maanden duren. In deze fase is er met name sprake van pijn en neemt de beweeglijkheid geleidelijk af. Fase 2 is de frozen fase (bevroren fase). Deze fase kan tussen 4 en 9 maanden duren. In deze fase is er met name sprake van stijfheid. De pijn neemt hierbij geleidelijk af. Fase 3 is de thawing fase (ontdooiende fase). Deze fase duurt tussen de 5 en 12 maanden. In deze fase neemt de pijn verder af en verbetert de beweeglijkheid langzaam weer. Helaas blijft de beweging vaak wel lichtelijk beperkt.

 

Meer info: Frozen shoulder

Schouder instabiliteit

Bij schouder instabiliteit is er sprake van een te grote beweeglijkheid van de schouder. Door deze te grote beweeglijkheid kan de schouder (bijna) uit de kom gaan. Dit heet ook wel een (sub)luxatie. Mensen met schouder instabiliteit kunnen naast een instabiel gevoel ook pijnklachten tijdens bepaalde bewegingen ervaren. Er zijn verschillende oorzaken van schouder instabiliteit. Allereerst kan schouder instabiliteit ontstaan na een val of ongeluk. Hierbij kunnen het gewrichtskapsel of het labrum scheuren en een van de banden uitrekken. Daarnaast kan schouder instabiliteit ontstaan door passiviteit. Door passiviteit worden de spieren rondom de schouder zwakker en neemt de stabiliteit van de schouder af. Als laatst kan schouder instabiliteit komen door genetische aanleg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die hypermobiel zijn of andere aandoeningen waarbij de banden en het kapsel elastischer zijn.

Meer info: Schouderinstabiliteit