Tekst
Lettertype

SLAP laesie

Wat is SLAP laesie?

Wat is SLAP laesie? Deze aandoening (Superior Labral tear from Anterior to Posterior) is een vervelende schouderblessure waarbij er een scheurtje heeft plaatsgevonden in de aanhechting van de bicepspees aan de bovenzijde van de kom van de schouder. Ook kan het bovenste gedeelte van de kraakbeenring beschadigd zijn.

De anatomie van de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit drie botstukken: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. In de schouder heb je te maken met twee gewrichten: het AC-gewricht (gewricht tussen schouderdak en sleutelbeen) en het glenohumeraal gewricht (gewricht tussen bovenarm en schouderblad). Het glenohumeraal gewricht bestaat uit een kop en een kom en bevat een labrum. Een labrum is een ring van kraakbeen die ervoor zorgt dat de kom van de schouder vergroot wordt, zodat de kop van de schouder hier beter in past.

De biceps bestaat uit twee koppen: de lange- en de korte kop. Bij de lange kop van de biceps loopt een pees via de voorkant van de schouder naar de bovenzijde van de schouderkom. Bij een SLAP laesie treedt er bij deze aanhechting een scheuring op.

Veelvoorkomende oorzaken van SLAP laesie

SLAP laesie komt veel voor bij ouderen en bovenhandse sporters, zoals volleybal, badminton en tennis. Door bepaalde bovenhandse bewegingen kan het labrum klem komen te zitten tussen de kom en kop met als gevolg een scheurtje in de aanhechting. Ook bij grote trekkrachten kan een scheurtje ontstaan. Stel je valt en je wilt je ergens aan vasthouden, soms kan de aanhechting dit niet aan en ontstaat er daardoor dus een scheurtje.

Behandeling van SLAP laesie bij een fysiotherapeut

Wilt u een SLAP laesie laten behandelen? Er zijn 2 soorten behandelingen mogelijk: een conservatieve behandeling bij een fysiotherapeut of een operatieve behandeling. Als eerst zullen wij bekijken wat voor soort klachten er zijn en wat de oorzaak is van de pijnklachten. Wij zullen diverse oefeningen uitvoeren om de stabiliteit van de schouder te verbeteren en dus hierbij de aanhechting te versterken. B&B Healthcare heeft meerdere fysiopraktijken in Den Haag.

Onze schouderspecialisten