Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Wat is een Thoracic Outlet Syndroom?

Het Thoracic Outlet Syndroom, ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd, is een verzamelnaam voor alle aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in de regio van de schouder beknelt is geraakt. Een vaatzenuwbundel bestaat uit een slagader, ader en zenuwknoop. De pijnklachten komen vooral vooral in de gebieden van deze vaatzenuwbundel naartoe loopt, zoals de arm en de hand.

Deze beknelling ontstaat tussen de spieren van de nek, de ruimte tussen het sleutelbeen en de eerste rib of de oksel.

Symptomen van een Thoracic Outlet Syndroom

Bij een Thoracic Outlet Syndroom kunnen verschillende klachten optreden. Maar er zijn ook andere aandoeningen die op veel vlakken overeenkomen met dit syndroom. Daarom wordt de diagnose van TOS niet meteen aangekondigd. Toch zijn er enkele klachten waaraan het Thoracic Outlet Syndroom te herkennen is:

  • Veel klachten aan de arm en/of hand; Ze voelen oud en vermoeid aan
  • Gezwollen aders;
  • Tintelingen in de arm, hand of vingers;
  • Moeite met motorische taken;
  • Minder kracht in de hand.

Hoe meer symptomen overeenkomen, des te groter de kans dat je last hebt van een Thoracic Outlet Syndroom.

Oorzaken van het Thoracic Outlet Syndroom

In 9 van de 10 gevallen ontstaat het Thoracic Outlet Syndroom door een beknelling op de armzenuwen. Een andere oorzaak heeft te maken met een afwijking in het bloedvatenstelsel. Ook zijn er bepaalde beroepen zoals schilders die dagelijks langdurig in een verkeerde houding staan en boven de schouderhoogte werken.

Behandeling van het Thoracic Outlet Syndroom

Onze behandelingen zijn in eerste instantie gericht op het verbeteren van de houding door middel van corrigerende oefeningen. Ook kijken we of spierversterkende oefeningen van toepassing zijn voor u.