Voetbalblessures, een wekelijks probleem!

Voetbal is in Nederland de meest populaire teamsport, met name onder mannen. Echter is het aantal damesteams ook flink aan het groeien. Maar wist jij dat voetbal in de top 5 staat met de meeste blessures van alle sporten? Het is niet direct de meest blessuregevoelige sport, maar gezien het aantal voetballers komen blessures veel voor. Bovendien zijn ongeveer 85 – 90% acute voetbalblessures, oftewel ontstaan tijdens een training of wedstrijd.

Meest voorkomende voetbalblessures

Een voetbalblessure kunnen we verdelen in acute en niet-acute blessures. Zowel hierboven al benoemd ontstaan acute blessures tijdens een training of een wedstrijd. Niet-acute blessures zijn voornamelijk blessures als gevolg van overbelasting van spieren, gewrichten en/of pezen.

Veel voorkomende (acute) voetbalblessures zijn:

Veel voorkomende niet-acute voetbalblessures zijn:

  • Peesontstekingen in o.a. de lies, hamstring, knie of achillespees;
  • Shin splints;
  • Coördinatieklachten van het been.

Factoren die voor een blessure zorgen

Voetbal is een contactsport, dus het is onvermijdelijk dat er hierdoor blessures ontstaan. Denk hierbij aan een kopduel, een verkeerde of te late sliding, verkeerd vallen etc. Verrassend genoeg ontstaan acute blessures ook zonder contactmomenten. Denk hierbij aan verkeerd draaien, een standbeen dat blijft staan etc.

Een ander belangrijke factor die voor voetbalblessures zorgt is een verslechterde conditie en spierkracht. Wanneer één of beide van deze factoren ver onder de maat is, wordt de kans op een voetbalblessure een stuk groter! Ook zien wij regelmatig patiënten die al eerder een blessure hebben opgelopen maar niet of niet goed zijn behandeld. Hierdoor is, bijvoorbeeld de spier minder goed hersteld dan zou moeten.

Voetbalblessures voorkomen

Blessures zullen te allen tijde blijven voorkomen, hoe voorzichtig men ook is. Met name acute contact blessures zijn moeilijk te voorkomen. Voetbal is en blijft een contactsport. Je kunt wel het risico op een blessure verkleinen, met name zowel de niet-acute en acute non- contact blessures.

Het gezegde “een goed begin is het halve werk” sluit hier perfect op aan. Het is namelijk enorm belangrijk om goed voorbereid een training of wedstrijd in te gaan. Het is allereerst belangrijk om fit aan een training of wedstrijd deel te nemen. Vermoeidheid is een groot risico voor een sportblessure. Ten tweede is het belangrijk om een goede warming-up te doen vooraf de training of wedstrijd. Zeker in de “lagere” klassen wordt dit vaak overgeslagen. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en gaat je hartslag wat omhoog en warm je je spieren op.

Daarnaast zien wij ook veel patiënten die té intensief zijn gaan voetballen na een langere periode van rust. Denk hierbij aan de winterstop of in het begin van de competitie. Probeer in de rustperiodes in beweging te blijven en bouw de trainingen geleidelijk op.

Met een voetbalblessure naar de fysiotherapeut

Men hoeft in principe niet bij iedere blessure naar een (sport)fysiotherapeut. Sommige blessures gaan vanzelf over na een periode van rust. Echter raden wij wel aan een fysiotherapeut te bezoeken. Hij of zij kan jou op verschillende vlakken adviseren, namelijk:

  • Lengte van de rustperiode;
  • Opbouw van trainingen naar een wedstrijd toe;
  • Uitvoer van rek- en krachtoefeningen (duur en frequentie);

Rust is namelijk niet altijd het antwoord en de fysiotherapeut gaat met jou aan de slag met oefeningen om balans en kracht te verbeteren.