Costochondritis

Wat is Costochondritis?

Wat is Costochondritis? Dit is een vervelende ontsteking van het kraakbeen op de aanhechting van de ribben, dan wel aan de borst- of aan de rugzijde. Deze ontsteking is een relatief onbekende reumatische aandoening. Aangezien het een relatief onbekende aandoening is en de pijn voornamelijk op de borst wordt veroorzaakt is het belangrijk om hartproblematiek uit te sluiten bij de screening.

Er zijn veel overeenkomsten tussen Costochondritis en Syndroom van Tietze. Als er sprake is van ontsteking van het kraakbeen aan de borstzijde en er zwelling optreedt dan is er mogelijke indicatie voor het Syndroom van Tietze. Als er geen zwelling optreedt is er sprake van Costochondritis.

Hoe ontstaat Costochondritis?

Zoals eerder benoemd is het een relatief onbekende aandoening en zijn de oorzaken ook niet helemaal bekend. Echter zijn er wel speculaties wat de oorzaken kunnen zijn van Costochondritis. Factoren die een rol spelen zijn o.a.

  • zwangerschap
  • houdingsafwijkingen
  • overbelasting
  • lage spierkracht
  • luchtweginfecties
  • emotionele inspanningen
  • lage belastbaarheid

Symptomen van Costochondritis

De pijn komt vaak in vlagen en kunnen redelijk hevig zijn. Hoesten, niezen en/of diep inademen is vaak pijnlijk en bewegingen van het bovenlichaam (door extra druk of trekkracht op de kraakbeen) kan ook de pijn doen verergeren.

Behandeling door middel van fysiotherapie

De fysio zal kijken in welke mate houding en/of spierkracht factor(en) zijn voor het ontwikkelen van dit syndroom. Er zal gekeken worden naar uw houding, naar de spierkracht rondom de schoudergordel en hoe de algehele belastbaarheid is.
Verder zal er in overleg met een arts mogelijk voor een ontstekingsremmende medicatie gekozen kunnen worden. Komen de klachten overeen met bovengenoemde punten? Bel dan naar 085 301 1505 of stuur een mail naar info@benbhealthcare.nl.

Fysiotherapie in Den Haag

Costochondritis laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? Wij hebben meerdere fysiopraktijken in Den Haag met ervaren fysiotherapeuten.