Rugklachten

Last van rugpijn?

Acht op de tien mensen krijgen wel is te maken met rugpijn. Het aantal mensen dat last krijgt van lage rugpijn is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Rugpijn is een verzamelnaam voor diverse symptomen die pijn in de rug veroorzaken. Deze rugpijn kan soms uitstralen naar het been toe.

Binnen B&B Healthcare kunnen wij diverse behandelmethodes toepassen om de rugpijn te verhelpen. In de basis wordt er gekeken naar mobiliteit van de rug en spanning van de spieren. Indien de mobiliteit beperkt is wordt deze versoepelt en indien er teveel spierspanning aanwezig is wordt deze vermindert. Hiernaast is het belangrijk om wat oefeningen uit te voeren dan wel onder begeleiding bij de fysiotherapeut dan wel thuis om de rugspieren weer te verstevigen en de mobiliteit soepel te houden.

 

De fysiotherapeut zet hier de volgende technieken voor in:

Pijn in de onderrug

Wanneer bekend is dat de rugpijn afkomstig is van herhaaldelijke overbelasting of bijvoorbeeld verkeerd tillen dan spreken we over specifieke lage rugpijn of pijn in de onderrug. Indien er geen duidelijke verklaring is voor de ontstaanswijze van de rugpijn wordt er in de zorg gesproken van aspecifieke lage rugpijn.

Wat voor oefeningen kun je doen bij onderrugpijn?

Lang op bed gaan liggen werkt averechts, je moet juist in beweging komen. Het is belangrijk om de juiste oefeningen uit te voeren anders kan je de klachten eventueel erger maken. Deze oefeningen kan je bij onze fysiotherapeuten opvragen en onder begeleiding uitvoeren. Je wilt bij lage rugpijn een sterke spierkorset opbouwen van zowel de buik als rugspieren. Deze spieren zullen de wervelkolom goed ondersteunen in de activiteiten die je er dagelijks van vraagt.

Tips voor het voorkomen van rugpijn

 • Gebruik tijdens het tillen meer de benen in plaats van voorover te buigen vanuit de rug.
 • Span je buikspieren aan bij het bukken en tillen
 • Til het voorwerp zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan
 • Indien je overgewicht hebt is dit een risicofactor
 • Vermijd oefeningen/bewegingen waarbij de rug hol trekt.
 • Zorg voor goede dempende schoenzolen
 • Loop zo min mogelijk op hakken.
 • Blijf niet te lang in dezelfde houding liggen, zitten of staan.
 • Doe regelmatig oefeningen om je rug en buikspieren te versterken.
 • Gebruik een bureaustoel die in te stellen is bij de rugleuning en armleuningen. 

Wat is een Hernia?

Een hernia of rughernia is een uitstulping van de kern van een tussenwervelschijf. Die uitstulping drukte tegen het ruggenmerg of de zenuw aan en dit veroorzaakt een zenuwpijn meestal in één van beide benen. In 90% van de gevallen zit de rughernia in de onderrug. Een hernia kan ook tintelingen, doof gevoel en krachtsverlies veroorzaken in het aangedane been.

Een hernia gaat meestal weer vanzelf weg. De behandeling wordt gericht op een stuk pijnbestrijding en bij de fysiotherapeut aan de slag met oefeningen voor het verbeteren van de houding en het versterken van de rug en buikspieren.

Pas als de hernia na 6-8 weken nog aanwezig is of erger is geworden kan er overwogen worden om voor een operatie te kiezen.

Waardoor ontstaat schouderpijn?

Wordt u regelmatig wakker met een stijve nek of pijnlijke schouder?

Schouderpijn na het slapen wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde slaaphouding. Het veranderen van de slaaphouding is een moeilijk onderwerp. Toch blijkt dat een slaaphouding op de buik na jaren veel klachten kan geven in de schouder en nek. De ideale slaaphouding is op de rug te gaan liggen omdat de wervels dan in een mooie rechte lijn liggen.

Schouderpijn oefeningen
 • Voorover gebogen staan en de arm laten hangen en rondjes draaien. Ongeveer 30 rondjes per kant en minimaal 2x per dag.
 • In stand met de armen langs het lichaam, maar je kan het ook met de armen 90 graden zijwaarts omhoog doen. Het gaat om een retractie van de schouderbladen dus eigenlijk de schouderbladen naar elkaar toe aanspannen op de rug. Dit 30 keer herhalen en minimaal 2x per dag uitvoeren.