Blessure achillespees

Veel mensen hebben vaak goede voornemens door het jaar heen. Eén daarvan is het beginnen met hardlopen of meer te gaan hardlopen. Veel voorkomende klacht bij hardlopen is een blessure aan de achillespees (achillespeesblessure). Maar waarom is dat nou juist zo’n gevoelige plek?

Hoe ontstaat een achillespeesblessure?

Bij beginnende hardlopers zie je veel achillespeesblessures. Vaak doordat ze te enthousiast beginnen met hardlopen zonder een goede opbouw. Voor een goede opbouw moet je denken aan een goede warming up maar ook in intensiteit en afstand van de training. Vaak beginnen mensen met hardlopen zonder dat ze eerst echt een goede warming up gedaan hebben. Hierdoor zijn de spieren nog niet klaar voor de belasting van het hardlopen, waardoor blessures op de loer liggen. En andere oorzaak van een blessure is geen goede trainingsopbouw. Mensen beginnen enthousiast met hardlopen en gaan te hard van stapel. Hierdoor ontstaat er een overbelasting van spieren en pezen, waaronder de achillespees. Waarom zien we dan veel achillespeesblessures bij hardlopen en springsporten?

Je achillespees is de pees waarmee je kuit zich hecht aan de hiel. De kuit wordt gebruikt voor het afzetten en het remmen van de bewegingen. Zowel bij normaal lopen als hardlopen, maar ook met bijvoorbeeld traplopen en springen. Hierdoor gebruik je eigenlijk de hele dag je achillespezen. Door zonder goede opbouw opeens veel meer belasting op de achillespees uit te voeren kan er een overbelasting ontstaan. Hierdoor herstelt de achillespees niet terwijl er wel weer een nieuwe belasting op komt.

Wat kun je nog meer doen bij deze blessure?

Wat kan jij doen om achillespeesblessures te voorkomen? Zorg voor een goede warming up voordat je gaat sporten. Een goede warming up bestaat uit factoren die voorkomen in je type sport, waarmee je de belasting rustig opbouwt. Heb jij een balsport, dan zal je waarschijnlijk veel moeten sprinten. Zorg dan dat er aan het einde van de warming up een paar sprintjes in zitten. Daarnaast is een goede opbouw in belasting erg belangrijk. Ga je te hard van stapel in je trainingsschema dan is de kans groter dat je een blessure oploopt. Een belangrijke factor hierin is luisteren naar je lichaam. Heb je na de training te veel pijn, wat geen spierpijn meer is, dan weet je dat je te hard bent gegaan en heeft je lichaam rust nodig. Het lastige bij een achillespeesblessure is dat bij het begin van je warming up je pijn voelt, maar als je eenmaal warm bent geen pijn meer hebt. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de napijn die je ervaart als je weer bent afgekoeld. Blijf je te lang jezelf te hoog belasten dan kan de achillespeesblessure heel hardnekkig worden.

Vragen over een achillespeesblessure?

Heb je vragen over trainingsopbouw of heb jij last van een achillespeesblessure? Neem dan contact met ons op voor advies of behandeling voor fysiotherapie in Den Haag en omstreken.