Overbelasting schouder

U ervaart plots pijn aan de schouder, terwijl u niets geks heeft gedaan en alleen maar uw werk uitvoert op kantoor? Of het lukt plots niet meer om uw arm op te tillen tot boven uw hoofd? Waar komt dit door, vraagt u zich af.

Schouderpijn wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Dit houdt in dat er met een grotere kracht dan normaal wordt getrokken aan de pezen. Op deze manier kunnen de pezen overbelast. Ook kan overbelasting ontstaan door het te vaak herhalen van een beweging. Maar hoe kan dit gebeuren en wat is hiertegen te doen? Lees het in deze blog.

De oorzaak van overbelasting van de schouder

Overbelasting van de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan acute schouderpijn die plots op kan komen, omdat u iets te zwaars hebt getild of een rare beweging heeft gemaakt, maar ook door het te vaak herhalen van een beweging (RSI).  Denk verder aan:

  • Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is op overbelasting
  • Een slechte lichaamshouding
  • Trainen met zware gewichten
  • Zwaar til- en duwwerk

Wat zijn de bijbehorende klachten?

Indien uw schouder overbelast is, kunt u zowel klachten ervaren bij het bewegen van de arm en schouder als in rust. U kunt dus pijn ervaren bij het optillen van de arm, maar ook indien u ligt op de pijnlijke arm. De klachten kunnen uitstralen naar de schouderbladen, nek, arm, elleboog en de hand. Verder kunt u de volgende klachten herkennen:

  • U kunt niet slapen op de pijnlijke schouder
  • Het doen van dagelijkse bezigheden wordt beperkt
  • Het doet pijn als u de arm omhoog beweegt

Wat te doen tegen overbelasting van de schouder?

De meeste klachten verdwijnen vanzelf. Dit neemt 2 tot 6 weken in beslag, maar bij heftigere klachten door bijvoorbeeld het te vaak herhalen van een beweging, kan dit wat langer duren. Onze therapeuten kunnen een echografie maken, om te kijken wat de schade binnenin de schouder is. Op deze manier kan de klacht gericht en passend worden behandeld. Verder is het belangrijk om oefeningen te doen, die worden meegegeven tijdens algemene fysiotherapie en er kan gebruik worden gemaakt van het Medical Taping Concept.

Het is belangrijk dat u de schouder in beweging houdt. Ga dus vooral door met dagelijkse taken/bezigheden, maar vermijd herhaaldelijke bewegingen en zware belasting.

Hoe kan ik deze overbelasting voorkomen?

Het is belangrijk om de juiste techniek en houding te hanteren, die bij uw werkzaamheden horen. Deze techniek en houding zal anders zijn bij een kantoorbaan, dan bij een baan waar men veel moet tillen. Indien u veel van uw schouders eist tijdens dagelijkse bezigheden, is het belangrijk dat er sprake is van een goede spierconditie. Neem ook geregeld een pauze, indien u vaak een herhaaldelijke beweging moet maken.

Lees ook: ”Schouderpijn na slapen”.

 

Herkent u één of meerdere klachten? Maak uw afspraak hier