Tekst
Lettertype

Rugpijn

Rugklachten komen vaak voor binnen onze praktijken. Het is een brede term voor het hebben van pijn of andere ongemakken in de rug. Ook zien we als fysiotherapeuten verschillende soorten rugklachten terugkomen, zowel acuut als chronisch. Lees hier meer over de soorten rugklachten, de meest voorkomende oorzaken en behandeling van pijn aan de rug.

Afspraak inplannen Bel ons 085 301 15 05

Symptomen van rugklachten

Rugpijn is natuurlijk al snel te herkennen door, zoals het woord al verklapt, pijn in de rug. De mate van pijn verschilt echter per patiënt en per soort rugpijn. De één heeft meer een zeurende pin aan de rug terwijl de ander hevige rugklachten ervaart. Er zijn ook talloze patiënten die rugklachten ervaren bij bepaalde houdingen of bewegingen. Denk hierbij aan bewegingen als bukken of tillen. Er zijn ook gevallen waar men veel stijfheid ervaart in de rug. Bovenstaande symptomen noemen we in onze praktijken “gewone rugpijn” en gaat vaak vanzelf over door jezelf genoeg rust te geven. Mocht u langer dan 3 a 4 dagen last hebben van pijn aan de rug, dan adviseren we u toch om even een afspraak te maken bij een van onze rug specialisten.

Ervaart u meer hevigere klachten als duizeligheid of het gevoel van flauwvallen dan raden we u aan zo snel mogelijk een afspraak te maken. Ook als u onverwachts minder kracht ervaart in de benen of als u uw zitvlak niet meer voelt adviseren wij u om zo snel mogelijk een afspraak te maken.

Last van zeurende of hevige rugpijn? Maak een afspraak op één van onze locaties bij u in de buurt. Afspraak maken 085 301 15 05

Hoe ontstaat rugpijn?

Pijn aan de rug ontstaat niet zomaar. Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Slijtage, als onderdeel van het verouderingsproces is een veelvoorkomende oorzaak.
  • Een zwangerschap levert bijvoorbeeld ook vaak rugklachten op bij vrouwen.
  • Overbelasting van de rug zien wij ook vaak terugkomen in onze praktijken. Overbelasting van de rug is vaak een gevolg van intensief sporten of lichamelijk zwaar werk. Dit zien wij vaak terugkomen bij specifieke beroepen als klusjesmannen, verhuizers, transport etc.
  • Er zijn ook veel mensen die een klein verschil hebben in beenlengte. Dit heeft vaak een bekkenscheefstand tot gevolg wat vervolgens weer leidt tot pijn aan de rug.
  • Beroepen als taxi- of vrachtwagenchauffeurs ervaren ook vaak rugklachten als gevolg van te lang autorijden.

Door goed door te vragen en manuele bewegingen uit te voeren kunnen we de achterliggende oorzaak vinden. Maar het komt vaak voor dat het niet direct ergens vanaf te leiden is. Dit wordt aspecifieke rugpijn genoemd. Rugklachten die wel een aantoonbare onderliggende aandoening hebben wordt specifieke rugpijn genoemd. Slechts 5 tot 10% wordt veroorzaakt door aantoonbare aandoeningen.

Specifieke rugpijn

In de categorie specifieke rugpijn vallen klachten die een aantoonbare oorzaak hebben. Deze pijn aan de rug ontstaat in de meeste gevallen door bepaalde ziekten, ontstekingen of afgegleden wervels. Veel voorkomende aandoeningen binnen specifieke rugpijn zijn:

  1. Hernia. Bij een hernia worden de zenuwen die langs de wervelkolom lopen verdrukt door het uitstulpen van een tussenwervelschijf.
  2. Osteoporose. Osteoporose is een duur woord voor botontkalking, oftewel het brozer worden van de botten. Deze aandoening komt veelal op latere leeftijd voor, omdat de botten gewoonweg zwakker worden door degeneratie van het lichaam.
  3. Ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma waarbij de gewrichten van de rug zijn ontstoken.
  4. Scoliose. Scoliose is een zijdelingse kromming of asafwijking in de wervelkolom.
Meer info: Specifieke lage rugpijn

Aspecifieke rugpijn

Bij meer dan 90% van de rugklachten is de oorzaak niet direct te achterhalen. Dit wordt aspecifieke rugpijn genoemd. De oorzaken van aspecifieke pijn aan de rug kunnen we onderverdelen in 3 type factoren:

  • Persoonlijke factoren. Onder persoonlijke factoren verstaan wij o.a. de lichaamsbouw, gewicht, spierconditie, stress etc.
  • Werk gebonden factoren. Hieronder vallen fysieke activiteiten als tillen, staan en onverwachte bewegingen. Maar ook lopende bandwerk kan veel klachten opleveren.
  • Sportieve factoren. Ook tijdens het sporten kunnen bepaalde rugklachten voorkomen door bijv. overbelasting.

Hoe worden rugklachten behandeld?

De behandeling voor rugklachten is afhankelijk van het type klacht dat u heeft. Om die reden gaan we eerst een diagnose maken om te bepalen wat precies de oorzaak is. Aan de hand hiervan maken we een behandelplan. Tijdens je behandeling zetten we vaak een combinatie van behandelmethoden in om de klachten aan te pakken. Veel voorkomende behandelmethoden voorpijn aan de rug zijn o.a. manuele therapie, dry needling en triggerpoint therapie. Daarnaast is het verbeteren van de core stability ook een belangrijk onderdeel.

Loop jij al langer met rugklachten? Wij helpen je graag inzicht te krijgen in jouw klacht en met de behandeling ervan.

Bovenrugpijn

In onze praktijken zien wij veel patiënten met klachten in de bovenrug. Dit zijn met name klachten tussen de schouders en de onderkant van de ribbenkast. Vaak is het soort beroep een veelvoorkomende oorzaak van boven rugpijn. Zo geeft fysiek zwaar werk en langdurig in een bepaalde houding werken meer kans op boven rugpijn.

Meer informatie over boven rugpijn

Lage rugpijn

Lage rugpijn zien wij ook veel terug in onze praktijken. Gelukkig heeft deze rugpijn geen ernstige gevolgen en kunnen relatief snel verholpen worden. Lage rugpijn kan vaak uitstralen naar de bil of benen waardoor men wel behoefte heeft aan een fysiotherapeut. Statische houdingen verergert vaak de klachten. Het is daarom belangrijk om te blijven bewegen bij deze pijn aan de onderrug en uitstralingen.

Meer informatie over lage rugpijn