Stay fit with good care!

Knieklachten

Home » Fysio aandoeningen » Knieklachten

Wat zijn knieklachten?

Het kniegewricht wordt gevormd door meerder botdelen. Deze botdelen zijn het bovenbeen, scheenbeen, de knieschijf en het kuitbeen. Aan deze botdelen zitten verschillende spieren van het bovenbeen en onderbeen vast. De functie van de knie is buigen, strekken en draaien. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zitten de binnen- en buitenband. Deze geven zijwaarts stabiliteit in het gewricht. In de knie zitten vervolgens ook nog de kruisbanden. Deze geven draai stabiliteit, voorwaartse- en achterwaartse stabiliteit. De spieren rondom het knie gewricht zorgen voor het actief buigen, strekken en draaien van de knie. Verder zorgen de spieren voor actieve stabiliteit. De banden geven passieve stabiliteit. Binnen in de knie zitten verder nog een binnen- en buitenmeniscus.

Wat zijn de oorzaken van knieklachten?

Knieklachten kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. Veel van de knieklachten worden veroorzaakt door overbelasting, een trauma of leeftijd gerelateerde slijtage.

Hieronder een opsomming van veel voorkomende knieklachten:

  • Gescheurde kruisband: De kruisbanden geven passieve stabiliteit aan het kniegewricht. Bij een trauma van de knie kunnen deze banden verrekken of scheuren. Per individu, afhankelijk van sport en leeftijd, wordt ervoor gekozen om dit per operatie te herstellen. Hierna volgt een langdurig revalidatietraject bij de fysiotherapeut.
  • Meniscusletsel: De meniscus maakt het kniegewricht passend, het zijn naast het kraakbeen de schokdempers van de knie. Bij een snelle draai waarbij je voet vast staat kan een meniscus (in)scheuren. De scheur kan vaak door middel van de juiste oefeningen te doen herstellen. In een enkel geval is een (kijk)operatie noodzakelijk om de meniscus te herstellen. Hierna volgt een revalidatietraject bij de fysiotherapeut.
  • Kraakbeenschade: Kraakbeen heeft een schok dempende werking in het kniegewricht. Door verschillende oorzaken kan er schade aan ontstaan. Deze schade kan pijn opleveren. Door een aanvullend onderzoek en eventueel een (kijk)operatie kan hiernaar gekeken worden en operatief een oplossing worden gezocht. Voor deze klachten heeft oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut een grote toegevoegde waarde om de kracht en stabiliteit in de knie te vergroten.
  • Spier- en peesklachten: Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting (te veel, te vaak en te zwaar trainen). Zeker aan het begin van het sportseizoen is dit een valkuil. Belangrijk is een goede trainingsopbouw waarbij eerst de omvang van de training uitgebreid wordt (het aantal uren) en daarna pas de intensiteit (intensieve oefenvormen met veel loopwerk).
  • Artrose: Dit zijn klachten als gevolg van vermindering van de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken maar langdurig overbelasten, een hogere leeftijd of na een operatie zijn een aantal voorbeelden. Het versterken van de spieren rondom de knie door middel van oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut kan een grote toegevoegde waarde hebben. In sommige gevallen is een operatie nodig waarbij er een knieprothese wordt geplaatst.

Behandeling van de fysiotherapeut bij knieklachten

De behandeling van knieklachten bestaat uit meerdere onderdelen. Oefentherapie ter verbetering van kracht, stabiliteit en spierlengte van bovenbeen- en heupspieren. De belasting wordt rustig opgebouwd waardoor de belastbaarheid van het gewricht vergroot wordt. Daarnaast wordt er informatie en advies gegeven over de klachten en wat de patiënt er zelf aan kan doen. Dit zal per individu verschillen, voor de een ligt de focus op het verbeteren van activiteiten in het dagelijks leven en voor de ander hebben de knieklachten vooral invloed op de sportactiviteiten.

 

Behandeling nodig?

Wij ondersteunen je graag met jouw herstel.

  085 301 15 05   Whatsapp Maak een afspraak  
B&B HealthCare heeft fysiotherapie Plus praktijken! Kijk wat dit betekent voor u. Meer info